Ob premiku urinih kazalcev današnja noč za uro krajša

V Sloveniji uro prestavljamo v skladu z evropsko direktivo o ureditvi poletnega časa, ki enotno ureja premik ure v EU.

Objavljeno
29. marec 2015 10.15
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ljubljana − Urine kazalce smo z druge premaknili na tretjo uro in tako prešli na poletni čas, ki so se mu ali pa se mu bodo danes pridružile tudi nekatere druge države po svetu, piše Slovenska tiskovna agencija. Ponekod poletnega časa ne začenjajo na današnji dan, ponekod pa ga nikoli niso uporabljali.

V Sloveniji uro prestavljamo v skladu z evropsko direktivo o ureditvi poletnega časa, ki enotno ureja premik ure v EU. Poletni čas uporabljajo vse članice Unije. Začne se zadnjo nedeljo v marcu, konča pa zadnjo nedeljo v oktobru. Tako se bomo tudi letos 25. oktobra zopet vrnili na zimski čas, ki je tudi s Soncem usklajen čas.

V nekaterih drugih državah po svetu, kjer prav tako uporabljajo poletni čas, ure ne prestavijo nujno na isti dan, piše STA. V nekaterih državah so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa ga niso nikoli uporabljali.

Poletni čas je bil uveden z namenom boljšega izkoriščanja dnevne svetlobe. Medtem ko zagovorniki premikanja urnih kazalcev opozarjajo na prihranek energije, pa nasprotniki menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi in poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.