Del Nemcev znova na protestih proti vladnim ukrepom proti epidemiji

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Demonstracija proti vladnim ukrepom proti epidemiji v Nürbnergu. Na transparentu je napis: Nisem poskusni zajček za farmacevtsko industrijo. FOTO: Lukas Barth/Reuters
Odpri galerijo
Demonstracija proti vladnim ukrepom proti epidemiji v Nürbnergu. Na transparentu je napis: Nisem poskusni zajček za farmacevtsko industrijo. FOTO: Lukas Barth/Reuters

17.47 V Nemčiji znova protesti proti ukrepom za zajezitev virusa

Na ulicah več nemških mest so se ta konec tedna znova zbrali nasprotniki ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Več deset tisoč se jih je zbralo v Nürnbergu, kjer so protest pripravili v bližini kraja, kjer so nekdaj potekali kongresi nacionalsocialistične stranke. Protestniki so se med drugim zbrali tudi v Münchnu in Frankfurtu.

Na ulice Nürnberga je po zadnjih ocenah policije prišlo okoli 30.000 ljudi, pred tem so poročali o med 3500 in 4000 protestnikih, navajajo lokalni mediji.

Na družbenih omrežjih je bil protest deležen številnih kritik, saj so ga pripravili v bližini kraja, kjer so nekdaj potekali kongresi nemške nacionalsocialistične stranke. Poleg tega je ravno danes obletnica izvolitve Adolfa Hitlerja za nemškega kanclerja leta 1933.

V več mestih so protesti proti omejitvenim ukrepom potekali že v soboto, med drugim je na ulice Frankfurta prišlo 4000 ljudi. Zbrali pa so se tudi v Freiburgu, Brandenburgu, Schwerinu in Leipzigu. V slednjem so se protestniki prek policijskega kordona prebili na območje bolnišnice.

14.20 Več tisoč tovornjakarjev na protestu proti obveznemu cepljenju v Ottawi

Potem ko so več dni potovali po Kanadi, je včeraj  konvoj z več sto tovornjaki prispel v kanadsko prestolnico Ottawo, kjer je potekal protest proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 za voznike tovornjakov. Tovornjake je v Ottawi pričakalo več tisoč protestnikov, ki so se pri temperaturah pod lediščem zbrali pred parlamentom

Protestniki so vzklikali svoboda in v rokah vihteli kanadske zastave. Na plakatih so kritizirali premierja Justina Trudeauja in omejitvene ukrepe za zajezitev koronavirusa. Policija je v pripravljenosti. Preventivno pa so premierja skupaj z družino premaknili iz prestolnice na tajno lokacijo.

Točnega števila udeležencev do sobote zvečer policija še ni sporočila. Pričakovali pa so okoli 10.000 ljudi. Nekateri protestniki so že napovedali, da bodo v prestolnici ostali več dni.

09.55 Včeraj ob 17.943 PCR-testih potrdili 13.852 okužb z novim koronavirusom

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bil delež pozitivnih testov 77,2-odstoten. V državi je trenutno 168.740 aktivno okuženih. Število aktivnih primerov okužb se je v soboto v primerjavi s soboto minuli teden znižalo za 59, v primerjavi s petkom pa za 1026. Največ okužb na posamezen dan so doslej potrdili v torek, in sicer 17.491.

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 7841. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.025, je v primerjavi s predhodnim dnem nižje za 45. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 8005, kar je 372 več kot dan prej.

V soboto so opravili tudi 73.876 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.260.789 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.209.905.

V bolnišnicah zdravijo 749 covidnih bolnikov, 130 na intenzivni negi, umrlo 11 covidnih bolnikov. Skupno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je povečalo za 23, število bolnikov na oddelkih intenzivne terapije pa za šest. Najmlajši hospitaliziran bolnik je star 23 let, najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno terapijo, pa 16 let.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

07.55 Nove okužbe v Pekingu

Organizacijski odbor zimskih olimpijskih iger v Pekingu, ki se bodo začele 4. februarja, je sporočil, da je bilo včeraj ob prihodu na Kitajsko 23 ljudi pozitivnih na novi koronavirus, od tega 13 športnikov oziroma članov delegacij. Ob tem so zaznali še enajst okužb med tistimi, ki so že v zaprtem olimpijskem sistemu.

Dan pred tem je bilo 36 pozitivnih testov, tako da je skupna številka takšnih primerov od 23. januarja narasla na 139. Zimske OI bodo pod strogimi pravili, kar zadeva covid-19, kar pomeni, da bodo vsi udeleženci OI, od športnikov do novinarjev, ločeni od splošne kitajske populacije.

Da bi čim prej ugotovili okužbe, mora vsak udeleženec OI v mehurčku dnevno opraviti test PCR. Vsak, ki je pozitiven, mora v izolacijo v poseben hotel. Po dveh negativnih testih PCR v razmaku vsaj 24 ur pa lahko zapusti izolacijo. V zadnjih tednih so kitajske oblasti uvedle zaprtje v več mestih z milijoni prebivalcev.

Preberite še:

Komentarji: