Občina Črnomelj zavrnila pobudo za referendum o centru za prebežnike

Pobudo civilne iniciative so zavrnili, ker menijo, da vsebina omenjenega morebitnega referenduma ni v pristojnosti občine.

Objavljeno
16. december 2016 13.40
Protest - Migrantski center
N. Č., STA
N. Č., STA

Črnomelj − Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je sporočila, da je občina zavrnila pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma o postavitvi migrantskega centra v Občini Črnomelj, ki jo je vložila civilna iniciativa.

Pobudo so zavrnili, ker menijo, da vsebina omenjenega morebitnega referenduma ni v pristojnosti občine, zato občinski svet o tem ne bo odločal. Pobudo so predali v pravno presojo na upravno sodišče.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini se je za vložitev pobude odločila, ker menijo, da bi o tem morali odločati občani, in ne peščica občinskih svetnikov, je pred dnevi povedala predstavnica pobudnikov Maja Kocjan. Po njenih besedah so ljudje ogorčeni zaradi sprejetih sklepov na nedavni seji črnomaljskega občinskega sveta, na kateri svetniki niso kategorično zavrnili vsakršne možnost vzpostavitve sprejemno-registracijskega centra za begunce. Po njenem prepričanju bode v oči predvsem sklep pod zaporedno številko sedem (Več).

Civilna iniciativa je v svoji pobudi zapisala, da se referendumsko vprašanje glasi »Ali ste za to, da se uveljavi sklep št. 7 pod točko 5 s 16. redne seje občinskega sveta Občine Črnomelj, ki dopušča možnost postavitve sprejemno-registracijskega migrantskega centra v Občini Črnomelj?«

Sicer pa je črnomaljska županja na današnji novinarski konferenci še dejala, da so izvajalci ministrstva za notranje zadeve na mostovih čez Kolpo na mejnih prehodih Vinica in Metlika v ponedeljek namestili panelna vrata kot ukrep, če v Belo krajino pride večji migrantski val. Čemas Stjepanovičeva je še dodala, da so jo z omenjenega ministrstva pred kratkim obvestili, da bodo na nekaterih ključnih delih ob slovenski južni meji postavili še več tehničnih ovir.