Občina in Abidov sodno poravnana

Rimski vrelec v Kotljah po petih letih znova v lastništvu občine

Objavljeno
08. november 2016 17.22
kotnik*Rimski vrelec
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Ravne na Koroškem – Občina Ravne in ruski imunopatolog dr. Musa T. Abidov, ki ni izpolnil obljub o obnovi zdraviliškega kompleksa Rimski vrelec v Kotljah, sta se po neuspelem poslovnem sodelovanju sodno poravnala.

Občina bo Inštitutu imunopatologije in preventivne medicine morala vrniti 400.000 evrov od celotne kupnine 480.000 evrov. Dogovorili so se, da bodo Abidovu denar vrnili v štirih letih brez obresti. Inštitut bo v zameno Rimski vrelec takoj vrnil občini, a bo imel do dokončnega vračila kupnine nanj vpisano hipoteko. Takšen razplet zgodbe na ravenski občini ocenjujejo kot uspeh, saj bi po njihovem tožba s kupcem trajala, njen izzid pa bi bil zelo negotov. 

Ravenski župan Tomaž Rožen meni, da hipoteka ni ovira za čimprejšnjo pridobitev novega investitorja za oživitev propadajočega zdraviliškega kompleksa. Občina bo namreč v primeru, če kupca najde, Abidovu takoj poravnala vso kupnino, hipoteka pa bo posledično izbrisana. "To se lahko zgodi tudi prej kot v štirih letih", napovedujejo na Ravnah, kjer nameravajo v začetku prihodnjega leta kupce iskati z mednarodnim razpisom, do takrat pa bodo izdali prodajni katalog. 

Ruski kupec je iz propadlega posla izšel tako rekoč brez praske. Plačal bo le 80.000 evrov kazni, čeprav bi ta morala biti precej višja, saj mu je občina po pogodbi od julija 2013 za vsak mesec zamude izstavljala kazen v višini 9600 evrov. To je znesek, ki ga je Abidov v pogodbi celo sam predlagal, a izstavljenih računov ni poravnal. Na Ravnah še pomnijo, kaj vse je na lokaciji v Kotljah obljubljal; modern zdraviliško-rehabilitacijski kompleks z novimi delovnimi mesti, v katerem naj bi se gnetlo pacientov iz vse Evrope. Vanj naj bi vložil 2,3 milijona evrov.

Kompleks Rimski vrelec, ki je zapuščen že petnajst let, obsega 17.000 kvadratnih metrov površin. Na njem je izvir mineralne vode z visoko vsebnostjo železa, ki je po mnenju ravenskega župana dobra poslovna priložnost za vlagatelje.