Občina Piran poskrbela zase, ne pa za lastnike zemljišč

Podjetnik enajst let čaka na obljubljeni prostorski načrt, občina se izgovarja na zahtevnost postopkov.

Objavljeno
28. januar 2016 11.37
Območje Belega križa nad Portorožem
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran − Ljubljanski podjetnik Bojan Razdevšek je pred skoraj 11 leti zamenjal zemljišča v Luciji, kjer je občina načrtovala dom starejših občanov. V zameno je dobil stavbno zemljišče ob Belokriški cesti v Portorožu. Center starejših je že sedem let dograjen, Razdev­šek pa lahko na svoji parceli samo sadi krompir, saj občina že 11 let pripravlja občinski podrobni prostorski načrt (OPPN).

Bojan Razdevšek je s svojim podjetjem Residio leta 2005 zagotovil občini Piran zemljišče, ki je bilo tedaj (komunalno opremljeno) vredno okoli 600.000 evrov. Občina mu vrednosti zemljišča ni poplačala z denarjem, ampak mu je z menjalno pogodbo izročila zemljišče ob Belokriški cesti. Toda to zemljišče je zdaj po Gursovih ocenah vredno približno 50-krat manj, okoli 12.000 evrov.

»Najvišji predstavniki občine, tudi županja Vojka Štular, so mi obljubili, da bodo v razumnem času poskrbeli za prostorski načrt. Razumem, da nihče ne more vnaprej zagotoviti sprejetja načrta in da je to odvisno od občinskega sveta, toda v tem primeru nas je z občino vred 14, ki plačujemo izdelavo OPPN, in doslej niso držale obljube in napovedani roki,« je povedal Razdevšek, ki se je v piranski občini pred več kot desetimi leti ukvarjal predvsem z gostinstvom. Zdaj razmišlja, da bi pravico iskal na sodišču.

Maščevanje občine?

Razdevšku so v občini verjetno zamerili, ker je skupaj s prejšnjim lastnikom zemljišč Sandijem Čeligo prelisičil občinsko upravo, da bi uveljavila predkupno pravico pri prodaji teh zemljišč. Razdevešek je zemljišča pridobil tako, da je Čeligo dokapitaliziral njegovo podjetje Residio z lastništvom zemljišča. Podjetje Residio se je potem kot edino potegovalo za gradnjo doma upokojencev, vendar so mu na občinski upravi to možnost odvzeli.

Zato je Residio privolil v zamenjavo zemljišč, od katerih še danes nima ničesar. Gre torej za nepremičninsko špekulacijo, v kateri pa se zdi za zdaj večji osmoljenec vmesni lastnik zemljišč, na katerem so zgradili lucijski dom upokojencev. Razdevešek je namreč prejšnjemu lastniku Sandiju Čeligu izplačal izstop iz podjetja, svojega vložka pa še zmeraj ni dobil vrnjenega.

Prestižne parcele

Toda njegov očitek občinski upravi, da nalašč zavlačuje s sprejetjem OPPN, so vsi drugi naši sogovorniki zavrnili. Odlok so resda začeli pripravljati šele pred tremi leti, toda za zamudo so na občini našteli vrsto vzrokov: od počasnih soglasodajalcev ter izdelovalcev smernic in študij do sprememb zahtev lastnikov zemljišč in zahtevnega terena. Na 43.000 kvadratnih metrov velikem območju je nekaj lastnikov stavb, ki bodo šele s sprejetjem OPPN legalizirali neusklajene gradnje (med njimi nekaj znanih Slovencev), nekaj je takšnih, ki se jim mudi zemljišča preprodati, tretji bi radi zidali zase. Poleg njih ima tudi občina na tem območju deset velikih parcel, ki bi jih lahko dobro unovčila, saj gre za eno lepših območij blizu Portoroža s pogledom na Piranski zaliv.

»A niti sprejetje prostorskega načrta še ne pomeni, da bodo lahko lastniki takoj začeli zidati, saj bo treba poskrbeti za vsaj delno komunalno opremljenost območja. Ta pa je odvisna tudi od finančne sposobnosti občine oziroma potencialnih graditeljev,« smo lahko izvedeli v občinski upravi.

Po besedah predstojnice urada za okolje in prostor Mance Plazar bodo OPPN prvič obravnavali in javno razgrnili spomladi. V občini Piran imajo skoraj deset že sprejetih prostorskih načrtov, ki jih zaradi različnih vzrokov (največkrat finančnih) ne uresničujejo. To je še en vzrok, zaradi katerega zadržano pristopajo k sprejetju novih OPPN, saj se zdi, da so prostorski načrti velikokrat predvsem sredstvo za špekulante za zasedanja prostora.