Kubanski plesalci ne bodo plačali kazni

Bovški župan je vesel, da jim je sodišče prisluhnilo in izreklo le opomine zaradi pozabljenih dokumentov.
Fotografija: Občina zdaj sploh nima zagotovila, da bo policija primer odstopila sodišču. FOTO: Tatjana Wojčicki
Odpri galerijo
Občina zdaj sploh nima zagotovila, da bo policija primer odstopila sodišču. FOTO: Tatjana Wojčicki

Novogoriško sodišče je po zahtevi za sodno varstvo za globe kubanskim plesalcem v Bovcu kazni v višini 500 evrov na osebo spremenilo v opozorila.

»Izjemno sem vesel, da se je vendarle našlo razum in da še vedno lahko verjamemo v državo,« je bil zadovoljen župan Valter Mlekuž.

Bovška občina je na Policijsko upravo Nova Gorica vložila zahtevo za sodno varstvo zoper plačilne naloge kubanskim plesalcem, potem ko so jim policisti naložili kazen zaradi kršitve zakona o tujcih. Kazen v višini več kot 12 tisoč evrov za plesalce pa je v javnosti sprožilo veliko neodobravanja in kritik.

Kot so danes po novinarski konferenci pojasnili s PU Nova Gorica, so bili izvedeni ukrepi policistov zakoniti in strokovni. Policisti so pri izvajanju  prekrškovnih  postopkov  samostojni v okviru načela zakonitosti, kar je nujno za delovanje pravne države, so zapisali v sporočilu za javnost. Gre za enakost pred zakonom, se je na očitke odzval Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica.

Vseh 26 kršiteljev je danes na novogoriško policijsko upravo posredovalo zahtevo za sodno varstvo zoper vročene  plačilne  naloge. Celotna  zadeva je bila odstopljena pristojnemu sodišču. Okrajno soidšče je zahteve za sodno varstvo zoper plačilne naloge kubanskih plesalcev pričelo obravnavati popoldan (v okviru dežurstva izven delovnega časa). Rešene bodo najkasneje jutri dopoldan, je povedal direktor Okrožnega sodišča v Novi Gorici Samo Turel.



Po vložitvi zahteve za sodno varstvo kubanski plesalci sedaj čakajo na odločitev sodišča. Le ob vračilu zaseženih dokumentov se bodo v sredo lahko vrnili domov, poroča STA.

»Ker državljani Kube izrečene globe niso plačali, z odhodom v tujino pa bi se lahko izognili odgovornosti za prekršek, so jim bili na podlagi Zakona o prekrških  zaradi  zavarovanja  izvršitve  sankcije  začasno  s sklepom (do plačila globe) vzeti dokumenti,« je pojasnil Govekar. V obravnavanem primeru je po njegovem pomembna tudi okoliščina, da državljani Kube za vstop v EU poleg veljavnega potovalnega dokumenta potrebujejo tudi vizum, saj  ta  država  predstavlja višje tveganje kot državljani tistih držav, ki vizuma  ne potrebujejo.


 

Bovškega župana je sram


Na bovški občini upajo, da bodo postopki potekali hitro in bodo lahko kubanski plesalci odpotovali domov v sredo, tako kot so načrtovali. Bovški župan Valter Mlekuž je nad dogajanjem razočaran in upa, da jim bo sodišče prisluhnilo in Kubancem izreklo le opomine zaradi pozabljenih dokumentov. »V petek me je bilo sram, zaradi enega policista sem se počutil kot navadna smet. Kličejo me vsi, le tisti, ki bi me morali, ne. Ljudje so pripravljeni zbirati denar, a to ni to. Še vedno verjamem v državo in iskreno upam, da se bo to rešilo razumno,« je komentiral Mlekuž. Dejal je, da je naokrog klical komandirje, inšpektorje, poskušal priti do notranje ministrice, a mu ni uspelo. Razočaran je, da še ni reagiral predsednik države Borut Pahor.

Bovška občina je tudi na Policijsko upravo Nova Gorica vložila zahtevo za sodno varstvo zoper plačilne naloge kubanskim plesalcem. O kaznih bo očitno odločalo pristojno sodišče oz sodnik za prekrške.



Incident je na družbenih omrežjih dvignil veliko prahu, govora pa je bilo celo o kampanji, v kateri bi z donacijami poskušali zbrati denar, s katerim bi lahko mladi plesalci odplačali kazen.





Vsakemu plesalcu so izstavili kazen v višini 500 evrov, celotna skupina pa bi morala plačati nič manj kot 12.500 evrov.







Za dodatna pojasnila smo povprašali tudi policijsko upravo v Novi Gorici, kjer so pojasnili, da takšni postopki spadajo v redno delo policije na celotnem območju uprave. »Gre za proceduralni postopek za običajno delo, ki ga moramo opravljati glede na zakon o tujcih,« je pojasnil Dean Božnik, tiskovni predstavnik policijske uprave v Novi Gorici, ter dodal: »Ugotovili smo, da gre za državljane tretjih držav. Tujci pri ugotavljanju zakonitosti prebivanja v naši državi pri sebi niso imeli dokumentov. Zaradi kršitve zakona je bila 25 Kubancem izrečena globa, za 16-letnika pa bo šel obdolžilni predlog na okrajno sodišče. Ta pa bo po naročilu dežurne sodnice obravnavan v rednem sodnem postopku. Gre pač za kršitev in drugega ne moremo komentirati.«

Tudi z ministrstva za notranje zadeve so se odzvali, da so policisti ob poostreni kontroli na slovensko-italijanski meji izvajali vse postopke v skladu z veljavno zakonodajo. Nepravilnosti v postopku pa da zaenkrat niso bile ugotovljene. Kot danes poroča Večer, pa so se na to, kako dogodek komentira notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, odzvali: »da se ministrica do posameznih konkretnih prekrškovnih postopkov, ki jih izvajajo policisti v skladu s svojimi pooblastili, ne opredeljuje.«


 

Nekaj odzivov na dogodek se je zvrstilo tudi v političnih krogih


Na incident so se odzvali tudi župani SLS, ki se prav tako ne strinjajo s sankcijami ter pozivajo vodstvo novogoriške policije, da odpravi izrečene denarne kazni ter jih spremeni v opomin. »V nasprotnem primeru bomo župani SLS pričeli z zbiranjem denarja za plačilo te neživljenjske kazni,« poziva predsednik Kluba Županov pri SLS, Miran Gorinšek, župan občine Slovenske Konjice. »V Slovenski ljudski stranki znamo uporabljati zdravo kmečko pamet. V danem primeru bi policisti morali ugotoviti dejansko stanje in temu primerno izreči sankcije. Prepričani smo, da je do nezakonitega ravnanja prišlo nehote, ali pa zaradi malomarnosti vodje skupine,« še dodajajo. 



Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je notranje ministrstvo pozval, naj ravna »človeško in razumno, da se globa razveljavi«, saj je takšno ravnanje po njegovem mnenju absurdno. Kot je dejal v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, se boji, da so kazen dobili le zato, ker »so temne polti«.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je v izjavi za medije v DZ ocenil, da gre za enega od simptomov politike, ki jo je pripeljala ministrica na področju obravnave tujcev v Sloveniji. Potem ko je država hermetično zaprla mejo, so »se organi represije spravili tudi na vsakogar, ki je drugačne barve kože«, in to na vrhuncu turistične sezone, je povedal. Takšno ravnanje je nesprejemljivo in nepojmljivo, je ocenil Vatovec, ki meni, da bi bilo treba kazni takoj preklicati.
 

Preberite še:

Komentarji: