Občina za drobiž oddala parcelo v Veliki Zaki

Sava Turizem do 2000 kvadratnih metrov zelenice ob Blejskem jezeru za 2000 evrov letne najemnine.
Fotografija: Občina Bled je Savi Turizem zelenico v Veliki Zaki oddala v najem za vsega 2000 evrov na leto. FOTO: Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Občina Bled je Savi Turizem zelenico v Veliki Zaki oddala v najem za vsega 2000 evrov na leto. FOTO: Blaž Račič/Delo

Bled – Občina Bled je za vsega 2000 evrov (brez DDV) letne najemnine podjetju Sava Turizem za štiri leta oddala v najem 2000 kvadratnih metrov zemljišča na obali Blejskega jezera v Veliki Zaki. Dosedanjo najemnino je tako podjetju znižala za kar trikrat. Nepremičninski posrednik Borut Kordež z Bleda meni, da zemljišče najemniku omogoča ustvarjanje lepega dohodka in da bi občina lahko iztržila višjo najemnino.

Da je najemnina »simbolična«, so prepričani tudi v Društvu za varstvo okolja Bled, kjer opozarjajo še, da je načrtovana postavitev ležalnikov v 15-metrskem priobalnem pasu nezakonita.

V pogodbi med občino Bled in Savo Turizem piše, da najemnina za zemljišče »skladno z izkustveno oceno vrednosti in preteklimi primerljivimi cenitvami« znaša 8000 evrov na leto, vendar se je v preteklih letih pokazalo, da so stroški urejanja zemljišča zelo veliki. Po oceni občine znašajo kar 35.000 evrov, pri čemer so v ta znesek vračunali tudi nočno varovanje parcele – zelenice (!) – v poletni sezoni. Sava Turizem je bila najemnica parcele že do leta 2016, a je zanjo plačevala 6000 evrov letne najemnine (brez DDV).

Čeprav ni naloga Društva za varstvo okolja, da občini določa višino najemnine za oddajo javnega premoženja v najem, je znesek po novem zelo nizek, je dejal tajnik društva Miha Žvan. Parcela, ki skupaj obsega 4000 kvadratnih metrov in ki so je približno polovico oddali v najem Savi Turizem, je po oceni Gursa vredna 220.000 evrov, vendar »s stališča občine ni naprodaj«.
 

Zemljišče že oddali v podnajem


»Najemnina je bila določena izkustveno. Pomislekov ne komentiramo,« sta bila v odgovoru kratka župan Janez Fajfar in direktor občinske uprave Matjaž Berčon. Na vprašanja, kako komentirata očitke, da je bila parcela oddana v najem favoriziranemu ponudniku, in ali so na ta način dosegli najvišjo možno najemnino, nista odgovorila.

Kopališče Velika Zaka je velikega pomena za Savo Turizem in njihov tamkajšnji kamp Zaka, v katerem so lani ustvarili 114.000 prenočitev. Z ustrezno ureditvijo (čistoča, varovanje), infrastrukturo (ležalniki, prhe, kabine za preoblačenje) in gostinsko ponudbo predstavlja dodano vrednost za goste kampa in glampinga, pravi Mojca Krašovec, direktorica Sava hotelov Bled. A Sava Turizem je zemljišče že oddala naprej v podnajem podjetju MZ-Marič, šport in turizem, Damjana Žabkar Marič, s. p., s čimer so se na občini strinjali. Podnajemnik bo lahko na zemljišču postavljal ležalnike, senčnike, stojnice, masažne stole in podobno opremo. Za koliko so zemljišče oddali naprej, nam v Sava Turizmu niso bili pripravljeni povedati, o podrobnostih sodelovanja s Savo ni hotela govoriti niti Damjana Žabkar Marič. Neuradno smo izvedeli, da naj bi ležalnike postavili zunaj 15-metrskega priobalnega pasu, najem dveh ležalnikov, senčnika in mizice pa bo predvidoma stal deset evrov na dan. To pomeni, da bi najemnik samo z oddajo desetih takšnih kompletov na dan v manj kot mesecu dni zaslužil toliko, kolikor je občina za območje zaračunala najemnine za vse leto.


Na občini s pomisleki niso seznanjeni


V Društvu za varstvo okolja opozarjajo, da se 15-metrski priobalni pas na podlagi zakona o vodah »šteje za javno dobro, kjer ni dovoljeno postavljati nobenih ovir in omejevati uporabo obale in vode – Blejskega jezera«. Občino in Savo Turizem so na to pisno opozorili že pred skoraj enim mesecem. Ležalniki, senčniki in podobna oprema so ovire, je prepričan Žvan, ki pravi, da na njihova opozorila ne z občine in ne iz Save Turizem niso odgovorili. Janez Fajfar in Matjaž Berčon pravita, da »s temi pomisleki niso seznanjeni« in da v 15-metrskem pasu ni postavljenih nobenih ovir. A poletna sezona se bo začela šele 15. junija.

Žvan se sklicuje tudi na inšpekcijsko odločbo medobčinskega inšpektorata Bled iz leta 2016, ki je tedanjemu najemniku naložila odstranitev ležalnikov in senčnikov z območja. Vendar je inšpektorat uporabo ležalnikov tedaj prepovedal na podlagi občinskega odloka o javnem redu in miru, ker najemnik ni pridobil občinskega soglasja oziroma dovoljenja, in ne na podlagi zakona o vodah. Kako bodo ukrepali, če bodo kljub njihovim opozorilom v 15-metrskem pasu od jezera znova postavili ležalnike, se bodo po Žvanovih besedah še odločili, ne izključuje pa prijave na pristojno inšpekcijsko službo. Čeprav občina Bled javna obvestila in razpise objavlja na občinski spletni strani in so nam z občine poslali povezavo do strani, kjer naj bi bil razpis za oddajo zemljišča v Veliki Zaki objavljen 2. novembra lani, objave ne tam ne drugje na občinski spletni strani nismo našli. Fajfar in Berčon sta zagotovila, da so »skladno z zakonom in uredbo zemljišče oddali z neposredno pogodbo s predhodno 15-dnevno javno objavo«.

Komentarji: