Občine od ministra hočejo več, kot so se dogovorile s premierjem

Dogovor o povprečnini najverjetneje podpisan že jutri. Primanjkljaj ostaja pod tremi odstotki BDP.

Objavljeno
28. januar 2015 20.28
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Ljubljana - Po jutrišnji seji vlade naj bi predstavniki združenj občin in vlada podpisali dogovor o povprečnini za letošnje leto. Občinski pogajalci in minister za finance Dušan Mramor so se danes dogovorili, da bo povprečnina prvih šest mesecev 525 evrov na prebivalca, drugo polletje pa 500,83 evra. Zataknilo se je pri sredstvih za sofinanciranje infrastrukturnih investicij občin.

Predstavniki občin so na nižjo povprečnino pristali ob pogoju, da bo vlada do 1. julija znižala stroške občin za 22,8 milijona evrov, kolikor trenutno primanjkuje denarja v proračunu ob taki povprečnini. Občine zahtevajo, da v dogovor o povprečnini zapišejo tudi zavezo vlade, da bo ta, če stroškov ne bo uspela znižati, manjkajoča sredstva zagotovila na drug način in ne na plečih občin.

Občine bodo nižanje stroškov redno spremljale, zato so v predlog dogovora dopisali tudi roke za spremljanje finančnih učinkov nabora ukrepov. Prvi datum je določen že konec marca. Sestavni del zakonodajnega paketa poleg rebalansa proračuna 2015 bo tudi predlog zakona o interventnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin. Ministrstvo, ki je prejšnji teden določilo dvajset področij, kjer bi lahko varčevali, bo tako moralo takoj po sprejetju proračuna, zavihati rokave.

Spet težave?

Brez zapletov pa tudi na današnjih usklajevanjih ni šlo. Potem ko so se v torek s premierjem dogovorili, da bi proračun vzdržal 10 milijonov evrov za sofinanciranje infrastrukturnih investicij občin oziroma en odstotek skupne primerne porabe občin, so danes predstavniki občin predlagali, da bi vendarle ohranili sofinanciranje v višini dveh odstotkov skupne primerne porabe, pri čemer bi en odstotek občine prejele letos, še en odstotek pa takoj v začetku leta 2016, kar bi določili in podpisali v dogovoru o povprečnini za prihodnje leto. Tega predloga niso mogli potrditi niti vsi prisotni predstavniki občin in morajo zadevo preveriti pri svojih organih, so sporočili s Skupnosti občin Slovenije (SOS).

Z ministrstva za finance niso sporočili, ali se s takim predlogom strinjajo. Odgovorili so le, da so občine lani za sofinanciranje dobile 22 milijonov evrov, od tega je bilo devet milijonov evrov izplačanih letos. Dodali so, da en odstotek skupne primerne porabe letos znaša 10,6 milijona evrov, občine bodo dobile za 40,5 milijona evrov manj primerne porabe kot lani. Kot je pojasnila generalna sekretarka SOS Jasmina Vidmar, bi lahko, če bi se glede sofinanciranja preveč razhajali, tega ne vključili v dogovor, za katerega še vedno tako občine kot vlada pričakujejo, da bo podpisan jutri. Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj pa je dejal, da v ZOS razumejo, da je tak način izplačila sofinancerskih sredstev že določen v dogovoru.

Čeprav bo prihranka v državnem proračunu manj, kot so na ministrstvu sprva pričakovali, bo po njihovih izračunih s sofinanciranjem enega odstotka primerne porabe in ob včeraj dogovorjeni povprečnini primanjkljaj ostal pod tremi odstotki BDP.