Občinska šlamparija odnesla del bistriškega vodovoda

Župan Franjo Debelak ni predvidel vračila evropskih sredstev v proračunu, rok za plačilo pa se je že iztekel.

Objavljeno
19. marec 2015 00.53
skur*Bistrica ob Sotli
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Bistrica ob Sotli – Občina mora vrniti evropska sredstva, ki jih je dobila za obnovo cest Sv. Križa. Svetniki so to izvedeli iz medijev, in ker v predlogu proračuna vračilo denarja ni bilo upoštevano, bodo svetniki o novem predlogu razpravljali na nocojšnji izredni seji.

V Delu smo razkrili, da mora Bistrica ob Sotli zaradi nepravilnosti pri projektu Obnova cest Sv. Križ vrniti 294.000 evrov z davkom. Vse, kar so dobili. Župan Franjo Debelak vztraja, da niso naredili ničesar narobe in da je nesprejemljivo, da mora občina denar vrniti. Večkrat je poudaril, da bodo svoj prav dokazali na sodišču. Debelak svetnikov o razmerah ni obvestil. Za zahtevo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so vsaj nekateri svetniki izvedeli iz medijev. Nato so na proračunski seji občinskega sveta to točko prestavili, saj v proračunu vračilo denarja ni bilo predvideno. Župan Debelak je v telefonskem pogovoru dejal, da rok za vračilo sredstev ni določen, z MGRT pa so nam sporočili, da je bil rok za vračilo 28. januar 2015. Ker občina do takrat terjatve ni poplačala, je MGRT 19. februarja poslala ponovni poziv z novim rokom – 27. februarjem.

Manj za vodovod

Proračun bodo v drugem branju svetniki obravnavali na nocojšnji izredni seji. Novi predlog vsebuje tudi rezervo za vračilo sredstev za projekt cest Sv. Križa v višini 346.000 evrov, kolikor znaša vračilo z davkom. Župan Debelak je v pogovoru v začetku tedna dejal, da še razmišljajo o zadolževanju in da zaradi tega ne bodo ničesar črtali iz proračuna. V predlogu je drugače.

Posodobitev vodovodnega sistema na območju Bistrice ob Sotli, za katero so načrtovali 217.000 evrov, bo morala počakati oziroma je zanjo namenjenih le še 56.000 evrov. Načrtujejo tudi najetje dolgoročnega posojila v višini 190.000 evrov, vendar ministrstvo za finance o tem še ni obveščeno. Najverjetneje večjih težav s pridobivanjem posojila ne bodo imeli, saj, kot so pojasnili s finančnega ministrstva, je Bistrica ob Sotli med manj zadolženimi občinami. Vsekakor bo za občino vračilo denarja velik udarec, saj letos skupaj s posojilom načrtujejo za okoli 1,8 milijona evrov proračunskih prihodkov.

Noče plačati

Franjo Debelak je še vedno prepričan, da je zahtevek za vračilo denarja neutemeljen: »Vse očitane domnevne nepravilnosti, ki to niso, so bile posredniškemu telesu znane že pred dodelitvijo sredstev občini in sklenitvijo pogodbe o sofinanciranju. Ravno tako je MGRT ob posredovani dokumentaciji, na katero naj bi se te nepravilnosti nanašale, odobrilo vse zahtevke občine za plačilo in tudi sredstva občini nakazalo, kar dodatno potrjuje neutemeljenost zahtevka.«

Ministrstvo je ugotovilo, da je bila vrednost projekta skoraj polovico manjša od predvidene, da so obnovili manjšo dolžino cest, kot so predvideli, nepravilnosti so bile tudi pri dokumentaciji, prav tako pa naj bi bila obračunana, potrjena in plačana dela, ki niso bila izvedena. Čeprav tudi nekateri svetniki opozarjajo, da obnova ceste ni takšna, kot bi morala biti, da so uporabljeni materiali slabe kakovosti, da je cesta na nekaterih delih preozka, pa župan vztraja, da so si jih na ministrstvu privoščili: »Motijo me dvojna merila, ki jih uradniki uporabljajo za presojo projektov. Prepričan sem, da bomo tudi to dokazali na sodišču. Ne morem se znebiti občutka, da se z majhno in verjetno tudi politično nepomembno občino lahko vsakdo igra, kot mu ustreza.«

Občina je za svetovanje že dobila pravno pomoč. Pomaga jim podjetje AR plane, korporacijsko upravljanje in pravna pisarna iz Bistrice ob Sotli, o katerem smo pisali, ko je izdelalo neprepričljivo in nevsebinsko mnenje o poslovanju Gen energije.