Občutno več nezakonitih prehodov meje

Na območju PU Koper letos več kot 300 odstotkov več obravnavanih ljudi, ki so nedovoljeno prestopili mejo.
Fotografija: Državljan BiH je v državo nezakonito pripeljal štiri državljane Kosova. FOTO: Constantinis/Getty images/Istockphoto
Odpri galerijo
Državljan BiH je v državo nezakonito pripeljal štiri državljane Kosova. FOTO: Constantinis/Getty images/Istockphoto

Koper – Prejšnji petek so policisti ob 23. uri v Tuniših ustavili osebni avtomobil, ki ga je vozil 52-letni državljan BiH. Ta je prevažal štiri državljane Kosova, dva stara 17 in dva 22 let. Policisti so zaradi dveh mladoletnikov obvestili center za socialno delo, od koder je zaposlena prišla na razgovor. Vozniku so odvzeli prostost, državljani Kosova so bili pridržani.
                                                                            
Preiskovalni sodnik je v nedeljo za državljana BiH odredil pripor. Državljane Kosova so, ker so zaprosili za azil, v ponedeljek odpeljali v azilni dom, so sporočili s Policijske uprave Koper.



Na območju PU Koper so v prvih štirih mesecih letošnjega leta obravnavali 526 ljudi, ki so nedovoljeno prestopili kopensko državno mejo s Hrvaško, kar je 325 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2017, ko so obravnavali 162 ljudi. V prvih osmih dneh maja pa so policisti obravnavali kar 105 nedovoljenih prehodov državne meje. 

Med nezakonitimi migranti prevladujejo državljani Sirije, sledijo državljani Alžirije, Kosova, Afganistana, Pakistana in Tunizije. Večina jih pri nas zaprosi za mednarodno zaščito, zato jih odpeljejo v azilni dom.

Za nezakonite prehode državne meje ljudje največkrat izberejo območje Policijske postaje Ilirska Bistrica. Mejo prehajajo predvsem v bližini mejnih prehodov Jelšane in Starod ter po železniški progi Šapjane–Ilirska Bistrica. Na območju Policijske postaje Piran sta to območji v bližini mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja, na območju PP Koper pa Podgorje, Tuniši in Hrvoji.

Državna meja
Državna meja


Policisti in koprski kriminalisti so letos obravnavali tudi 22 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje. V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na celoti poti, od Turčije čez Srbijo oziroma BiH in čez Hrvaško.

Za osem prijetih osumljencev je preiskovalni sodnik odredil pripor. Lani je bil pripor odrejen za 23 ljudi, ki so bili kazensko ovadeni zaradi storitve kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika.

V prvem trimesečju letos so tujim varnostnim organom izročili 56 ljudi (leta 2017 pa 74), kar je 24,3 odstoka manj. Hrvaškim varnostnim organom so izročili 52 ljudi, Italiji tri in enega človeka Avstriji. V tem obdobju je 145 oseb izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito.

Na mejnih prehodih je bilo pri vstopu v državo zavrnjenih 197 ljudi, v istem obdobju 2017 pa 154.

Komentarji: