Najcenejša košarica živil v Eurospinu, najdražja v Tušu

Trije trgovci so dali soglasje za spremljanje cen živil, od preostalih na ministrstvu pričakujejo, da bodo soglasje od njih dobili v kratkem.
Fotografija: V okviru projekta bo vzpostavljena posebna spletna stran, na kateri bodo vsakih 14 dni objavljali aktualne cene izbranih živil pri omenjenih trgovcih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V okviru projekta bo vzpostavljena posebna spletna stran, na kateri bodo vsakih 14 dni objavljali aktualne cene izbranih živil pri omenjenih trgovcih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je zaživela spletna stran na portalu Naša super hrana, ki bo potrošnikom ponujala primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Aktualne cene izbranih živil pri šestih trgovcih v Sloveniji bodo na portalu objavljali vsakih 14 dni. 

Rezultati prvega popisa kažejo, da je med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci v Sloveniji 11 evrov razlike. Najcenejša košarica je pri Eurospinu (47,38 evrov), najdražja pa v Tušu (58,32 evrov). 

Znotraj posamezne skupine živil so največje razlike med najcenejšim in najdražjim izdelkom pri testeninah (razlika je lahko skoraj petkratna) in olju, najmanjše pri govejem mesu. 

V sosednjih državah – popis je zajel Hrvaško, Avstrijo in Italijo – ima najcenejšo košarico živil Lidl Hrvaška (32,44 evrov). Ta se za skoraj za 20 evrov razlikuje od najcenejše košarice v Avstriji, ki je pri trgovcu Billa (54,28 evrov). 

Primerjava najcenejših nakupnih košaric živil po državah je pokazala, da je najbolj ugoden znesek slovenske najcenejše košarice živil. Znaša 29 evrov, medtem ko imajo najdražjo košarico najcenejših izdelkov v Avstriji. Stane 39 evrov. 

Primerjanje cen, kakovosti in porekla

Kmetijska ministrica Irena Šinko je na tiskovni konferenci predstavila projekt primerjave cen osnovnih živil skupaj s sodelavci in izvajalcem popisa cen. Cilji vladnih ukrepov za blažitev draginje so po njenih besedah trije: zaščititi gospodinjstva, ki se soočajo z visokimi cenami hrane, pod drugi strani pa se znižuje njihova kupna moč zaradi inflacije; zagotoviti preskrbo s hrano za celotno prebivalstvo Slovenije ter porazdeliti breme draginje po celotni verigi.

Poleg primerjave cen pri posameznih proizvodih bodo potrošniki lahko primerjali tudi kakovost in poreklo izdelkov.  

Če mehka regulacija ne bo delovala, bo vlada šla v regulacijo cen

Kot je dejala Šinkova, se v primerjalniku cen vidijo razlike v cenah izdelkov med posameznimi trgovci in razlike v cenah posameznih živil. »Želimo si, da bi s to analizo poskušali porazdeliti breme draginje po celotni verigi.« Če ukrep mehke regulacije (spremljanja cen osnovnih živil) ne bo dovolj, pa se bo vlada odločila za ukrep regulacije cen, je poudarila Šinkova. To pomeni, da bo vlada na podlagi zakona o kontroli cen izdala uredbo, s katero bo zahtevala maloprodajne cene od vseh deležnikov v verigi preskrbe s hrano. S tem bo dobila vpogled v porazdelitev cen po verigi, pri čemer te cene ne bodo javno dostopne, pač pa bodo na voljo le za potrebe vlade.

Ministrica Irena Šinko predstavlja ugotovitve anlize cen osnovnih živil. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ministrica Irena Šinko predstavlja ugotovitve anlize cen osnovnih živil. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Obdobje spremljanja cen košarice živil bo od 1. septembra do 31. marca prihodnje leto. Spremljali bodo 15 osnovnih živil (pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor), poleg tega pa še pet dodatnih skupin živil, ki se bodo spreminjale glede na sezonsko ponudbo in povpraševanje potrošnikov. Ob prvem spremljanju so bili v košarico vključeni paprika, čebula, paradižnik, hruške in bučno olje, je povedala generalna direktorica direktorata za hrano na kmetijskem ministrstvu Ana le Marechal Kolar. 

Skupaj je popis zajel 184 različnih izdelkov, popisanih pa je bilo 253, ker so se določena živila pri trgovcih ponavljala. Popisovalci so popisali redne in akcijske cene izdelkov, če so bile te na voljo vsem potrošnikom, poleg tega pa še podatke o izpostavljenosti izdelka, ime in blagovno znamko, poreklo, hranilno vrednost in znake kakovosti.

Cene izdelkov bodo spremljali pri šestih trgovcih (Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl, Eurospin) v večjih trgovskih centrih v Ljubljani. Trije (Hofer, Lidl, Spar) so po besedah ministrice Šinko že dali soglasje za spremljanje cen, za preostale na ministrstvu pričakujejo, da bodo soglasje od njih v kratkem dobili. 

V sedemmesečnem obdobju spremljanja cen košarice živil bo trikrat (na začetku, sredini in koncu spremljevalnega obdobja) izveden tudi popis cen izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, in sicer v trgovinah, ki so od meje oddaljene največ 50 kilometrov. V primerjavo so vključene trgovine Lidl, Spar, Billa, Conad in Konzum.

image_alt
Bo Golob prisluhnil ljudem in omejil cene hrane?

Da namerava vlada med možnimi ukrepi za boj proti draginji poskrbeti tudi za javno objavo cen osnovne košarice živil pri posameznih trgovcih, je še pred poletjem povedal premier Robert Golob. S tem naj bi trgovce odvrnili od preveč izrazitih podražitev.

Javno naročilo za spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen košarice 15 osnovnih živilskih skupin pri različnih trgovcih je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo 18. julija. Namen ukrepa je slovenskemu potrošniku ponuditi informacijo o maloprodajnih cenah primerljivih prehranskih proizvodov kot tudi informacijo o poreklu ter kakovosti posameznega proizvoda, je takrat zapisalo ministrstvo.

Na razpis so prispele tri ponudbe, izbrano je bilo ljubljansko podjetje April 8, ki je oddalo ponudbo v vrednosti nekaj več kot 47.000 evrov. 

Preberite še:

Komentarji: