Od danes do brezplačnega kosila upravičenih okoli 54.000 otrok

Z današnjim dnem je začela veljati novela zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je razširila krog otrok, upravičenih do brezplačnega kosila.

Objavljeno
01. februar 2017 20.24
Tradicionalni slovenski zajtrk v osnovni šoli Borovnica, kjer je bila tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, Borovnica pri Vrhniki, 20. novembra 2015 [Tradicionalni slovenski zajtrk,zajtrk,učenci,šola,prehrana,Borovnica,med]
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Po noveli zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki se začne uporabljati danes, bodo do brezplačnega šolskega kosila poleg tistih iz prvega upravičeni tudi otroci družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Gre za družine, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 36 odstotkov povprečne plače.

Po do zdaj veljavni ureditvi so bili do 100-odstotne subvencije kosila upravičeni le otroci iz prvega dohodkovnega razreda, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 18 odstotkov povprečne mesečne plače.

Tisti iz drugega dohodkovnega razreda, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo znaša od 18 do 30 odstotkov povprečne mesečne plače, so bili upravičeni do 70-odstotne subvencije, tisti iz tretjega, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo znaša od 30 do 36 odstotkov povprečne mesečne plače, pa do 40-odstotne subvencije.

Na ministrstvu za delo so zagotovili, da bodo upravičenci o tej novosti obveščeni hkrati z odločbo o otroškem dodatku. Tako naj bi čim več staršev zvedelo za to pravico.

Po opozorilih nekaterih kar približno 15 odstotkov otrok oz. njihov družin ni izkoristilo pravice, ki jim je pripadala že po prej veljavni ureditvi.

Velike zasluge za brezplačna kosila za otroke finančno ranljivejših družin ima humanitarec in predsednik dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič, ki je pretekli mesec postal tudi Delova osebnost leta 2016. Njegova pobuda je po štirih letih naposled le postala zakon.