Od diplome do službe v pol leta 

Inženirji polimernih tehnologij med najbolj zaželenimi in zaposljivimi kadri v polimerni industriji.
Objavljeno
13. april 2019 10.00
Posodobljeno
13. april 2019 10.00
Fakulteta bo jeseni dobila nov, večji laboratorij za predelavo in karakterizacijo polimerov. FOTO: arhiv FTPO
Slovenj Gradec – Fakulteta za tehnologijo polimerov (FTPO), zasebni visokošolski zavod z ustanovitelji iz gospodarstva in razvojnih institucij, je v fazi velikih sprememb. Povečuje se jim število študentov, projektov, domačih in tujih partnerjev iz industrije in akademske sfere ter število redno zaposlenih visokošolskih učiteljev in raziskovalcev.

»Na fakulteti letos študira 128 študentov, največ do zdaj. Od tega 49 novih študentov, ki obiskujejo prvi letnik dodiplomskega študija (38 študentov) in prvi letnik magistrskega študija (deset študentov). Nekoliko več kot tretjina jih prihaja s Koroške, preostali pa iz drugih slovenskih regij,« je povedala Maja Mešl, direktorica FTPO.

Od septembra se jim je pridružilo pet novih sodelavcev na področju študijske in raziskovalne dejavnosti, s pomočjo podjetij so kupili tudi štiri kose nove raziskovalne opreme. »V bližnji prihodnosti potrebujemo večji laboratorij za predelavo, več predavalnic, dodatne študentske nastanitve in nastanitve za naše sodelavce, dodatno opremo in nove predane sodelavce. Hkrati pa tudi stabilnejše financiranje študijske in raziskovalne dejavnosti. V zvezi s tem še vedno aktivno opozarjamo na nujnost spremembe sistema na področju podeljevanja koncesij za študijsko dejavnost in spremembe financiranja raziskovalnih projektov,« pravi Maja Mešl.

Fakulteta v številkah

128 študentov
96-odstotna zaposljivost diplomantov
120 partnerjev fakultete iz industrije
40 visokošolskih učiteljev
38 kosov vrhunske raziskovalne opreme
48-odstotna rast prihodkov v zadnjih dveh letih


Na fakulteti želijo prenoviti magistrski študij in razviti doktorski, kratkoročno pa izboljšati kompetence študentov na področju tujih jezikov ter izboljšati kakovost, učinkovitost in tudi varnost dela v laboratoriju. Dekan dr. Thomas Wilhelm pravi: »Osredotočeni bomo na tehnologijo polimerov, pri čemer bomo krepili in razvijali vse tri stebre naše dejavnosti: izobraževalno, raziskovalno in sodelovanje z industrijo. Našim študentom želimo zagotoviti stimulativno študijsko okolje, izvajati odlično raziskovalno dejavnost, ki je primerljiva z vodilnimi institucijami polimerne znanosti in tehnologije v Evropi ter biti zanesljiv in odziven partner podjetjem iz polimerne industrije v Sloveniji.«
 

Poraba polimerov se povečuje


Panoga, v kateri fakulteta deluje, je po njihovem prepričanju ena najperspektivnejših nasploh. »Zaradi široke uporabe in številnih pozitivnih lastnosti so polimeri v središču zanimanja tako podjetij kot tudi raziskovalnih ustanov. Njihova proizvodnja in poraba po vsem svetu nenehno naraščata,« opozarjajo na FTPO. Njihovi diplomanti so med delodajalci zelo zaželeni in visoko zaposljivi. »Zaposljivost naših diplomantov v prvih šestih mesecih po diplomi je 96-odstotna,« pove Maja Mešl in doda, da so znanja njihovih študentov iskana v več kot 1700 slovenskih podjetjih.

V zadnjih treh letih so okrepili tržno dejavnost. Slovenskim in tudi tujim podjetjem pomagajo pri reševanju težav v predelavi polimerov in optimiziranju tehnologije predelave. Za naročnike – na seznamu jih je že več kot sto, z vrhunsko opremo testirajo pripravo in predelavo mešanic ter sodelujejo v razvoju novih proizvodov.

Konec letošnjega leta, predvidoma sredi novembra, bo fakulteta bogatejša za nov, samostojen laboratorij za predelavo in karakterizacijo materialov, površine 360 kvadratnih metrov. Zgradilo ga bo podjetje NIG nadzor, inženiring in gradbeništvo.

image
dr. Thomas Wilhelm FOTO: arhiv FTPO
dr. Thomas Wilhelm,
dekan fakultete

Našim študentom želimo zagotoviti stimulativno študijsko okolje, izvajati odlično raziskovalno dejavnost, ki je primerljiva z vodilnimi institucijami polimerne znanosti in tehnologije v Evropi ter biti zanesljiv in odziven partner podjetjem iz polimerne industrije v Sloveniji.


image
Maja Mešl FOTO: arhiv FTPO
Maja Mešl,
direktorica fakultete za tehnologijo polimerov

Aktivno opozarjamo na nujnost spremembe sistema na področju podeljevanja koncesij za študijsko dejavnost in spremembe financiranja raziskovalnih projektov.