Od Janeza Janše do Zdravka Počivalška

Nekdanja tesna sodelavka prvaka opozicije v službi pri prvaku SMC. Ima to kadrovanje tudi politični pomen?

Objavljeno
30. oktober 2019 06.18
Posodobljeno
30. oktober 2019 12.28
Ali zaposlitev Alenke Pavlin na ministrstvu za gospodarstvo pomeni približevanje novega prvaka SMC Počivalška stranki SDS? FOTO: Igor Zaplatil
»Zaradi odsotnosti sodelavcev na področju odnosov z javnostmi je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo na tem področju začasno angažiralo magistro Alenko Paulin kot strokovnjakinjo s področja komuniciranja,« pojasnjujejo na ministrstvu, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, vzroke za krepitev ekipe.

Informacija o dodatni moči ne bi bila tako presenetljiva, če ne bi bila Alenka Paulin oseba, ki je bila v preteklosti ena vplivnejših imen SDS in tesna sodelavka Janeza Janše. V SDS se je včlanila leta 2000 in se hkrati zaposlila v parlamentu kot svetovalka poslanske skupine SDS, bila je tudi tiskovna predstavnica stranke. V času prve Janševe vlade je bila direktorica državne Slovenske tiskovne agencije, v času vlade Andreja Bajuka pa je vodila urad za informiranje.

Pred sedanjim prihodom na ministrstvo je skrbela za komuniciranje v Gorenjski banki, tja se je preselila po tem, ko je finančno ustanovo prevzel srbski poslovnež Miodrag Kostić. V bančništvo se je podala po odhodu iz KD Group, kmalu po smrti prvega moža skupine Matjaža Gantarja.

Zdaj 53-letna Novogoričanka je v Ljubljani študirala mednarodne odnose in se konec 80. let začela ukvarjati z novinarstvom. Objavljala je v Tribuni in na Radiu Študent, v Mladini, od koder izvira njeno tesno dolgoletno poznanstvo s Francijem Zavrlom, lobistom in zdaj lastnikom agencije za komuniciranje Stratkom, ki je vladi oziroma kabinetu premiera – sodeč po aplikaciji Erar – že ponujala storitve kriznega komuniciranja. Paulinova je bila zaposlena tudi v podjetju Pristop, kjer je bil nekoč solastnik Zavrl.

Njen prihod v ekipo Zdravka Počivalška vzbuja ugibanja o morebitnih političnih ozadjih te kadrovske izbire oziroma morebitnem približevanju novega prvaka SMC stranki SDS ter nastajanju alternativne desnosredinske koalicije.