Od Majcnove pričakujejo spoštovanje sveta zavoda

Bodo direktorja Triglavskega narodnega parka imenovali po strunjanskem scenariju?

Objavljeno
16. junij 2017 21.05
Triglav 13.1.2016 [triglav,gore]
Blaž Račič
Blaž Račič

Bled – Vojko Bernard, predstavnik nevladnih organizacij v svetu zavoda Triglavskega narodnega parka TNP, je po predstavitvi obeh kandidatov, ki ju je predlagalo okoljsko ministrstvo za vodenje parka, opozoril na nevarnost, da se lahko tudi v primeru našega edinega narodnega parka zgodi, da bo direktor imenovan po političnih in ne strokovnih referencah.

Takšen scenarij je okoljsko ministrstvo (MOP) Irene Majcen (Desus) pred kratkim izvedlo v Krajinskem parku Strunjan, kjer je kljub nasprotovanju lokalne skupnosti, strokovnega sveta in več kot dveh tretjin članov sveta zavoda za v. d. direktorja imenovalo samostojnega podjetnika in pravnika Roberta Smrekarja (Desus), čeprav v nasprotju z dotedanjim direktorjem parka Markom Starmanom in kandidatom za nov mandat ministričin kandidat in strankarski kolega z vodenjem krajinskih parkov ter naravovarstvom ni imel nikakršnih izkušenj.

S čim je prepričal ministrico

Kot smo poročali pred dnevi, je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen svetu zavoda Triglavskega narodnega parka, za katerega ministrstvu v štirih letih ni uspelo poiskati direktorja s polnim mandatom in ga ves ta čas vodi vršilec dolžnosti, v mnenje poslala predlog dveh kandidatov za vodenje parka od skupaj osmih, ki so izpolnjevali razpisne pogoje, oziroma šestih, ki so pripravili vizijo razvoja parka. Že pred predstavitvijo obeh kandidatov je zato predsednik sveta zavoda TNP Bojan Dejak, sicer predstavnik ministrstva za okolje, izpostavil formalnopravno vprašanje, saj jim ni bilo povsem jasno, ali se morajo opredeliti do kandidature vsakega kandidata posebej ali pa izmed predlaganih izberejo enega.


Nataša Šalaja. Foto: Blaž Račič/Delo

Svetniki so z devetimi glasovi za in tremi vzdržanimi izdali pozitivno mnenje Nataši Šalaja, medtem ko njen protikandidat Janez Rakar (Desus) s svojim nastopom, argumenti in neprepričljivimi odgovori na vprašanja ni pridobil zaupanja svetnikov. A glede na izkušnje iz Strunjana to še zdaleč ne pomeni, da bi imela Šalajeva, vodja projektov v Društvu za opazovanje ptic Slovenije, več možnosti za imenovanje kot občinski uradnik kranjske občine Rekar. Za vlado, ki imenuje direktorja TNP, namreč mnenje sveta zavoda ni zavezujoče.

Janez Rakar na predstavitvi svetnikom zavoda ni znal odgovoriti niti na tako osnovni vprašanji, kot sta, kolikšen je letni proračun zavoda in kateri so glavni proračunski izdatki, našteti ni znal največjih težav v parku, čeprav nanje nenehno opozarja, denimo, župan Bohinja Franc Kramar in tudi v medijih poročamo o njih. Rakar prav tako nima pomembnejših izkušenj oziroma referenc na področju okoljskih projektov. Zato se nekaterim svetnikom zastavlja vprašanje, s čim je Janez Rakar ministrico Ireno Majcen sploh prepričal, da ga je predlagala za obravnavo na svetu zavoda TNP in ga s tem izpostavila kritični presoji javnosti. Na vprašanje, ali ima s tem kaj opraviti tudi Rakarjeva strankarska izkaznica, na ministrstvu niso odgovorili.


Janez Rakar. Foto: Blaž Račič/Delo

Koga bodo predlagali, na MOP ne povedo

Vojko Bernard in Miro Eržen, predstavnik planinske zveze v svetu zavoda TNP, sta poleg tega opozorila, da je svet zavoda nepomemben organ, če ni seznanjen z vsemi kandidaturami. Podobne stvari, da so razvrednotili pomen sveta zavoda, saj da njegovo mnenje nič ne šteje, so ministrstvu očitali že pred dvema letoma, ko je vlada na predlog ministrstva dr. Bogomila Breznika imenovala za v. d. direktorja, čeprav svet zavoda Breznikove kandidature ni podprl. Tedaj so svetniki celo grozili, da bodo odstopili s funkcije.

Na vprašanje, na podlagi kakšnih referenc je ministrica Majcnova Rakarja kot kandidata za direktorja predlagala svetu zavoda, so na ministrstvu odgovorili, da je ministrica opravila razgovore s kandidati, katerih vizija je bila ocenjena z oceno ustrezno ali delno ustrezno, imena primernih kandidatov pa so posredovali svetu zavoda. Ministrica bo predlog v vladno proceduro posredovala predvidoma julija. Koga bo predlagala vladi, na ministrstvu niso odgovorili.

Potem ko se je Martinu Šolarju leta 2013 iztekel mandat direktorja s polnimi pooblastili in je zavod nato kot v. d. do leta 2015 vodil dr. Peter Skoberne z ministrstva za okolje, sta si ministrstvo in vlada lani poleti privoščila celo, da je bil zavod tri tedne brez poslovodje. Vlada je Bogomilu Brezniku vedejevski mandat podaljšala šele konec julija lani za eno leto in se mu torej izteče prihodnji mesec. Tako bi bil lahko novi direktor imenovan tik pred poletnimi počitnicami, glede na izkušnje pa ne bi bilo presenečenje, če bi vlada namesto direktorja s polnimi pooblastili spet imenovala le vršilca dolžnosti.

Direktor lahko tudi kdo tretji

Čeprav je Bogomil Breznik pred časom dejal, da se ne bo prijavil na razpis za direktorja, se je prijavil, in zdaj za nekatere ne bi bilo presenečenje, če bi po dveh letih vedejevstva, ko je šele lahko spoznal delovanje uprave in parka, prevzel vodenje s polnim mandatom. Ne glede na mnenje sveta zavoda lahko ministrica vladi v imenovanje predlaga tudi katerega drugega kandidata. Kot smo sicer poročali lani, je imela vladna SMC pomisleke ob podaljševanju Breznikovega vedejevstva, predlog za podaljšanje mandata Brezniku pa je tedaj en mesec čakal na vladno obravnavo.