Od odkupa zemljišč odvisni milijoni za Keltiko

Država je lahko ob 30 milijonov evrov, občine so jo pozvale, naj odkupi zemljišča.

Objavljeno
16. julij 2012 16.14
Posodobljeno
16. julij 2012 18.00
keltika
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Tolmin – V Posočju državo pozivajo, naj pohiti z odkupom zemljišč za posodobitev Keltike na odseku med Bačo Pri Modreju, Dolenjo Trebušo in Želinom.

Tolminski župan Uroš Brežan se boji, da bi ostali brez zagotovljenih 30 milijonov evrov evropske finančne pomoči v tej finančni perspektivi, kar bi ravnanje ovinkov na glavni prometni povezavi s prestolnico prestavilo za nedoločen čas. Pred kratkim na sestanku programskega sveta četrte razvojne so se predstavniki lokalnih skupnosti ob prometnici zdrznili, ko so uslužbenci Direkcije RS za ceste (DRSC) omenili, da ni denarja za odkup zemljišč in nepremičnin na tem odseku. Odlašanje bi namreč začetek gradbenih del zamaknilo za več let, kar se lahko odgovorni na lastne oči prepričajo na odseku pri vasi Travnik pred Spodnjo Idrijo. Sanacija se je namreč tudi zaradi dolgotrajnega odkupa zemljišča začela skoraj tri leta po zdrsu hribine.

Na prednostno listo projekti, za katere je evropski denar zagotovljen

»Na državo smo naslovili pobudo, naj čim prej odkupi zemljišča, da bi lahko začela izvedbena dela. Ponudili smo ji pomoč pri dogovarjanju z lastniki in tudi za morebitne zamenjave zemljišč,« je dejal Brežan in dodal, da so odgovorni na prednostno listo postavili prav projekte, za katere država že ima zagotovljen evropski denar: »Ne predstavljam si, kdaj bi sploh lahko posodabljali Keltiko, če bi izpustili denar iz te finančne perspektive.«

Na odseku med Bačo in Dolenjo Trebušo, ki je prvi na vrsti za posodobitev, je država do zdaj pridobila komaj 55 odstotkov zemljišč, za odkupe pa ima na voljo 336.000 evrov, so nam sporočili z DRSC. Na vprašanje, koliko zemljišč morajo še odkupiti in kakšna je njihova skupna površina, na DRSC niso odgovorili. Projekt je brez gradnje predora pred Dolenjo Trebušo, ki je šele v fazi umeščanja v prostor, vreden kar 8,1 milijona evrov, pri čemer bi 85 odstotkov prispevala EU iz sklada za regionalni razvoj. Razpis za gradnjo država obljublja še letos, čeprav bi se dela po napovedih iz začetka leta, že morala začeti.

Projekt ocenjen na 28 milijonov evrov

Na odseku med Trebušo in Želinom se postopki odkupa zemljišč niso še niti začeli. Za ta namen ima država rezerviranih 300.000 evrov, začetek gradnje pa je predviden v drugi polovici naslednjega leta. Tudi v tem primeru bo enak delež stroškov posodobitve plačala EU, projekt pa je ocenjen na 28 milijonov evrov. Na DRSC menijo, da odkupi zemljišč ne ogrožajo projektov. Pravijo, da morajo biti pogodbe, ki so predmet sofinaciranja iz evropskega sklada, podpisane do konca leta 2013, izplačila pa lahko potekajo še leta 2014 in 2015.