Komu ali čemu služi ustavna obtožba?

Ali Žerdin in Janez Markeš se pogovarjata o ozadju in posledicah ustavne obtožbe proti Marjanu Šarcu.
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš sta se tokrat posvetila ustavni obtožbi Marjana Šarca. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta se tokrat posvetila ustavni obtožbi Marjana Šarca. FOTO: Delo

Tokrat se komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš pogovarjata o četrti ustavni obtožbi v zgodovini parlamentarizma Republike Slovenije. Pogovarjata se o preteklih ustavnih obtožbah, ki so doletele Slovenijo, ter o tokratni, ki je doletela predsednika vlade Marjana Šarca. Obtožbo so vložili v stranki SDS, in sicer zaradi neuresničitve novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. »Slovenska ustava že kakšnih pet let ni usklajena s predstavami ustavnega sodišča,« v uvodu pojasni Žerdin.



»Ne gre za tehnično, temveč za ideološko vprašanje. Kako polarizirati prebivalstvo, ga postaviti v pozicijo širšega konteksta razreda neke slovenske družbe,« pravi Markeš ter dodaja: »Če Cerkev poskuša ideologizirati šolstvo in ga uporabiti za to, da se razprši po celotnem javnem prostoru v smislu javnega prostora, ki je ločen od Cerkve, imajo v tem primeru prav.« Njihovo zmoto in napako vidi v tem, da poskušajo s političnimi sredstvi vplivati na univerzo.



Izgubljamo razsvetljenski karakter slovenske družbe, s tem pa se rušijo temelji individualizma, ki je vzpostavil zahodno evropsko civilizacijo, je še poudaril delov komentator Markeš. V čem je problem? Kaj zahteva pobuda za spremembo šolskega sistema? V čem tu tiči nevarnost? Prisluhnite pogovoru!

***
 
Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Preberite še:

Komentarji: