Lahko Trumpa premagajo mlade ženske?

Ameriški predsednik bo imel po novem kar nekaj težav, saj so večino v predstavniškem domu osvojili demokrati.
Fotografija: V ameriškem kongresu bo sedelo največ žensk do zdaj. FOTO: Eileen Meslar/AP
Odpri galerijo
V ameriškem kongresu bo sedelo največ žensk do zdaj. FOTO: Eileen Meslar/AP

Zbudili smo se v jutro, v katerem so postali znani rezultati volitev v ameriški senat in predstavniški dom. Rezultate volitev so v Od srede do srede tokrat komentirali Ali Žerdin, Janez Markeš in Veso Stojanov, nekdanji dopisnik Dela iz ZDA.

Strinjali so se, da bo imel ameriški predsednik Donald Trump po novem kar nekaj težav, saj so večino v predstavniškem domu tokrat osvojili demokrati. Markeš je dejal, da je Trump tako dobil novo aktualno sporočilo. Te volitve so bile tako rekoč referendum o – Trumpu. Zamenjal se je skoraj celoten predstavniški dom, v senatu pa tretjina.

Komentatorji so si bili edini, da so te volitve odločile ženske in s tem tudi zatrasirale novo smer demokratične debate v ZDA. Janez Markeš je predvsem zadnje izpostavil kot izjemno pomembno. 



Ali Žerdin je dejal, da je kljub temu protislovno dejstvo, da je v enem domu znatno porasla moč demokratov, medtem ko so na drugi strani v senatu celo izgubili nekaj vpliva. Za Vesa Stojanova to na drugi strani ni tako presenetljivo. 

»Senatorji imajo šestletni mandat, vsako drugo leto se voli tretjina. Letos je bilo v reelekciji 26 demokratski senatorjev, nekateri od teh so prihajali iz tako imenovanih republikanskih držav,« je dejal nekdanji Delov dopisnik.



Izpostavil je Ohio in Pensilvanijo, kot tradicionalno močni republikanski bazi, v katerih je Trump svojo protikandidatko za predsednico Hillary Clinton premagal z velikim naskokom. Tu se je pokazala tudi slaba presoja demokratov, ko so šli v oster bolj proti sodniku Brettu Kavanaughu. Republikanci so namreč takrat strnili vrste in poenotili svoja stališča, so se strinjali vsi trije komentatorji. 

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Komentarji: