Od srede do srede: Markeš in Stojanov o nastajanju koalicije

Ker nobena stranka – razen morda SDS – ni pripravljana na ponovne volitve, je to logična posledica vsega, kar se je dogajalo po volitvah, je komentiral Stojanov.
Objavljeno
08. avgust 2018 18.00
Posodobljeno
08. avgust 2018 18.06
Ko se je petorček pogovarjal s Toninom, je izgledalo, da bomo dobili desnosrednisko vlado. FOTO: Matej Družnik
Janez Markeš, Veso Stojanov, V. V.
Janez Markeš, Veso Stojanov, V. V.
Danes je peterica strank vložila kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade. V luči tega dogodka sta se pogovarjala Delov komentator Janez Markeš in urednik zunanjepolitične redakcije Dela Veso Stojanov.»Ker nobena stranka – razen morda SDS – ni pripravljana na ponovne volitve, je to logična posledica vsega, kar se je dogajalo po volitvah,« je odločitev poslancev LMŠ, SD, SMC, Saba in Desusa komentiral Stojanov, Markeš pa je dodal: »Bistvo problema je v temeljnem vprašanju: kako bi poimenovali to vlado? Ko se je petorček pogovarjal s Toninom, je izgledalo, da bomo dobili desnosrednisko vlado. Ko se je začel pogovarjati z Levico, je izgledalo, da bomo dobili levosredinsko vlado.«

Odločitev Levice, da podpre manjšinsko vlado, se Stojanovu zdi logična poteza: »Levica igra zelo pragmatično igro. Želi doseči, da se v tem protokolu pravila ne bodo spreminjala in da bodo dosegli pet, šest ključnih točk, s katerimi se bo vlada ukvarjala. Ideološko namreč niso blizu vladi.«

Da bomo dobili vlado, bi se po njunem mnenju lahko zgodilo tudi zaradi egoizma, ne koncepta: verjetno si nihče ne želi izgubiti poslanske plače.

»Na nas je, da opazujemo, kaj se bo dogajalo naprej, in naslednjo sredo bomo že imeli kaj povedati,« je zaključil Markeš.

***
Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.