Od srede do srede: O 30. obletnici Majniške deklaracije

Ali suverenost pritiče državljankam in državljanom, ljudstvu kot skupnosti ali narodu, torej rodu?

Objavljeno
08. maj 2019 16.55
Posodobljeno
08. maj 2019 16.56
FOTO: Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, Ma. F.
Ali Žerdin, Janez Markeš, Ma. F.
Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta današnji videkomentar pričela s spominom na preminulega kolega Petra Kolška. V naslednji številki Sobotne priloge, 25. maja, ko bi bila na vrsti njegova kolumna, bo žal manjkal, danes pa se od njega poslavljamo na Žalah, je uvodoma povedal Žerdin. Bil je in je še velik človek. Poosebljal je vse, kar je bilo v novinarstvu in javnem prostoru častnega, pa se ga spominja Markeš. »Nikoli se ni branil govoriti o načelnih stvareh.«

Polemika, ki se je odvijala pred 30 leti in v tedanji javnosti ni bila intenzivno prisotna, je v tem, kako definirati temelj države. Ali suverenost pritiče državljankam in državljanom, ljudstvu kot skupnosti ali narodu, torej rodu?Na koncu nihče ni zmagal, vsi smo nekaj nekaj izgubili, dobili pa smo državo, kar je paradoks. Pravo vprašanje tega trenutka je, kaj je mogoče iz tega narediti. Je Evropska Unija pravi odgovor oziroma na kakšen način?

Kakšno državo bomo imeli, da se bo otresla junaških likov, ki na koncu postanejo toksični?

Pametnemu človeku vsake toliko ne preostane drugega, kot da se ga napije, zato apeliram naj slovenska policija na pritiska preveč na ničelno toleranco do alkohola ampak naj pusti tistih 0,5, ker je čisto korektno.

image
Politični vrh med državno obeležitvijo 30. obletnice Majniške deklaracije FOTO: Uroš Hočevar/Delo
***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.