O drami drugega kroga lokalnih volitev in drugem

Zlasti v mestnih občinah se je županska struktura kar dobro zamenjala, je opozoril Ali Žerdin in se vprašal, zakaj je temu tako?
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš sta se tokrat posvetila lokalnim volitvam. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta se tokrat posvetila lokalnim volitvam. FOTO: Delo

Lokalne volitve so mimo, prinesle so precej sprememb. Ali Žerdin je v uvodu dejal, da so presenetljive predvsem mestne občine. V nekaterih so že v prvem krogu zmagali aktualni župani.

​»Vsi, ki pa so se potegovali za ponovitev županske funkcije v drugem krogu, so tekmo izgubili. Kot da bi volilno telo dobilo sporočilo - župan, ki v prvem krogu ne more zmagati, je utrujen in si zasluži počitek, odpravnino, slovo. Potem sledijo preobrati.«



Zlasti v mestnih občinah se je županska struktura kar dobro zamenjala, je opozoril Žerdin in se vprašal, zakaj je temu tako?



Janez Markeš je razlog za to pripisal zavedanju ljudi, ki na lokalni ravni svoje interese razumejo mnogo bolj kot na nacionalni ravni. »Zavedanje ljudi v lokalnem okolju, da imajo politika in volitve namreč močan vpliv na njihovo neposredno življenje, je bil res silovit. In potrdilo se je, da resnično vsak glas šteje,« je dejal Markeš v potrditev omenil Koper in Šmarješke Toplice.

Veliki obrat v Kopru ni velik. Ampak je. Zakaj? Prisluhnite pogovoru. 

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Komentarji: