Od srede do srede: O napadih na Šrilanki

Včasih bi veljalo, da se zgodi zločin, maščevanje pa najdlje v sosednji krajevni skupnosti, ne pa nekaj deset tisoč kilometrov stran.

Objavljeno
24. april 2019 17.50
Posodobljeno
24. april 2019 18.17
Šrilanko je minuli konec tedna pretreslo več eksplozij v cerkvah in hotelih. FOTO: AFP
Ali Žerdin, Janez Markeš, Ma. F.
Ali Žerdin, Janez Markeš, Ma. F.
Zdi se, da je šlo za maščevanje islamskih skrajnežev katolikom, hkrati pa, da gre za maščevanje, povezano z nedavnim masakrom na Novi Zelandiji. V letu 2019 je svet precej drugačen, kot smo ga razumeli v preteklosti. Včasih bi veljalo, da se zgodi zločin, maščevanje pa najdlje v sosednji krajevni skupnosti, ne pa nekaj deset tisoč kilometrov stran, meni Delov komentator Ali Žerdin.Janez Markeš se naveže na Bohinj, za katerega meni, da ni več to, kar je bil. Ob tem, kako živo kulturno okolje postaja čisti turistični stereotip, ga spreletava srh. Ne bi mu bilo več tuje, če bi se nekaj, kar bi odzvanjalo dogajanje na Novi Zelandiji ali kjer koli drugje, zgodilo v Bohinju.

Pri napadih na Šrilanki je šlo za organiziran napad na organizirano vero. Skrajneži bodo to razumeli kot napad na krščanstvo, kar lahko prinese nov krog sovraštva.

image
Policija je sporočila, da je v napadih umrlo 359 ljudi, še okoli 400 poškodovanih ostaja v bolnišnicah. FOTO: AFP
***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.