O rahljanju odnosov med Trumpom in Džong Unom (VIDEO)

Videopogovor komentatorjev Dela Alija Žerdina in Janeza Markeša o srečanju med ameriškim predsednikom in severnokorejskim voditeljem, ki je vedno bolj pod vprašajem.
Objavljeno
16. maj 2018 18.00
Posodobljeno
17. maj 2018 09.20
FOTO: AP
Janez Markeš, Ali Žerdin, video: V. V.
Janez Markeš, Ali Žerdin, video: V. V.
»Donald Trump se prepoznava v tem, da bo vzpostavil mir na bližnjem Vzhodu, po tem ko je podrl sporazum z Iranom. Istočasno je prenesel ambasado iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer se je povezal z izraelskimi oblastmi in sionistično ideologijo, ki sebe postavlja za izvoljeno ljudstvo, vse ostale pa za nezaželene. In kaj imamo? 60 mrtvih, ki so bili ustreljeni s strani ostrostrelcev,« ogroženo srečanje med ameriškim predsednikom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom komentira Delov komentator Janez Markeš. »Ves svet je nedvoumno prepoznal prekomerno uporabo sile in Kim Džong Um vse to seveda opazuje.«Kaj je Kimov motiv? Preživetje. Verjetno se je vdal v usodo, da bo končal v neki kapitalistični tranziciji, podobno kot Kitajska, kar bi bilo za njega povsem optimalno. Njegov cilj je, da posodobi državo brez večjih političnih poškodb. Ali mu je Zahod to pripravljen dati, pa je drugo vprašanje. Pozicija, v katero ga je sedaj postavil Trump nakazuje na to, da se bo Kim Džong Um umaknil in še naprej rožljal z orožjem.

Komentatorja se dotakneta tudi domačih predvolilnih političnih kampanj.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.