O Šarčevi povezovalni pobudi

Marjan Šarec je javno nakazal na možnost povezovanja domačih strank, ki sodijo pod skupno evropsko streho liberalcev skupine Alde.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Premier Marjan Šarec je najavil, da bi morda lahko prišlo do nekega poenotenja političnega prostora. Da bi slovenske stranke, ki sodijo v liberalno skupino Alde v evropskem parlamentu, med seboj temeljiteje sodelovale.



Se nam obeta nova LDS, se sprašuje Ali Žerdin. Neka krovna stranka, ki bi vase vsrkala številne druge politične skupine?

Vse je vezano na karizmatične osebnosti in okoliščine, meni Janez Markeš. LDS je zaobsegla tranzicijo, tedaj so bili visoki interesi pri privatizaciji. Janez Drnovšek je tedaj zaščitil javni prostor, javno šolstvo in javno zdravstvo. Sedaj je znova potreba po zaščiti tega prostora. Zdi se, da Šarec to zmore razumeti.



Kaj se je zgodilo ob zadnjih evropskih volitvah? Zaradi razpršenosti slovenskih strank, ki sodijo pod okrilje Alde, je bilo na njih 15 odstotkov glasov vrženih stran, je prepričan Žerdin. Če bi liberalni blok nastopal skupaj, bi mu to verjetno prineslo dodaten mandat.

Da, se strinja Markeš. Če bi že prej šli v bolj povezovalen koncept, bi na volitvah osvojili štiri mandate, je prepričan. A je Šarec želel preveriti, koliko je težak sam. Sedaj ima mogoče odtenek slabe vesti. Ponuja roko sprave.

Komentarji: