Od srede do srede: O zlorabah v Cerkvi

Dogodek Slovenske škofovske konference (SŠK) je premišljen in sovpada s srečanjem, ki bo potekalo v Vatikanu.

Objavljeno
20. februar 2019 15.50
Posodobljeno
20. februar 2019 15.51
FOTO: Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, Ma. F.
Ali Žerdin, Janez Markeš, Ma. F.
»Vatikan je urejena firma, ki situacije, ki v teoriji ne obstajajo, poskuša regulirati s pravili, ki pa so tajne narave,« začetek srečanja v Vatikanu, na katerem bodo cerkveni voditelji od četrtka do nedelje govorili o tem, kako ukrepati v primeru spolnih zlorab otrok oziroma jih preprečiti, komentira Delov komentator Ali Žerdin.

Dogodek Slovenske škofovske konference (SŠK) je premišljen in sovpada s srečanjem, ki bo potekalo v Vatikanu, pravi komentator Janez Markeš, ki meni, da SŠK poskuša slovensko, relativno zaprto, cerkveno sceno na področju spolnih zlorab bolj odpreti in narediti transparentno. »Končno se je izčistila neka dvoličnost in je nekdo stopil pred javnost ter rekel bobu bob.«


»Zgodba, ki se sedaj odpira na svetovni ravni, je mnogo bolj pomembna kot si predstavljamo. Če bi jo prezrli, tega nihče ne bi opazil. Desetletje je veljalo, da tega tako ali tako ni,« pravi Žerdin, ki se sprašuje, kaj je mogoče pričakovati od srečanja v Vatikanu.

Ali lahko to pripelje do tega, da se problematizira sam koncept celibata, ki je tisočletje stara inštitucija? Markeš ob tem poleg celibata izpostavlja sistemske vzroke, ki so po njegovem mnenju še bolj zapleteni. »Gre za monarhično mentaliteto, ki ima v svoji zgodovini in v svojih držah neko socializacijsko moč in prakso, ki je nihče ne obravnava, je pa vir vsega problema.«***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.