Od srede do srede: Svoboda medijev je svoboda družbe (VIDEO)

Kakšna je funkcija medijev danes? Kakšno je temeljno poslanstvo tiskane besede? Prisluhnite pogovoru. 
Objavljeno
09. januar 2019 15.58
Posodobljeno
09. januar 2019 16.08
Ali Žerdin in Janez Markeš sta se tokrat posvetila stanju medijev v sodobni družbi. FOTO: Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, P.V.
Ali Žerdin, Janez Markeš, P.V.
Danes medijska hiša Delo razglaša novinarske dosežke leta in Delovo osebnost leta 2018 ter vstopa v 60-letnico svojega obstoja. Ob tej priložnosti se komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sprašujeta po funkciji časopisov danes, v času svetovnega spleta in družbenih omrežij.»Svoboda besede in svoboda tiska sta potekali vzdolž demokracije in razsvetljene pameti. Tiskana beseda ima to moč, da obteži pomen. Ima neko izjemno racionalizacijsko poslanstvo. Če govorimo na ravni civilizacije, so tiskani mediji ogroženi in v zapadu,« pojasnjuje Markeš.Nocojšnji slavnostni prireditvi v počastitev 60-letnice časopisa Delo v Cankarjevem domu bo v prvem preddverju sledilo odprtje razstave starih časopisov iz zbirke Alija Žerdina Časopis, prvi odtis zgodovine. Na razstavi si bo moč ogledati izvode časopisov, ki so bili zaplenjeni, a so se z iznajdljivostjo ljudi v uredništvih rešili. »So znak državljanskega poguma ljudi, ki so se ukvarjali s pisano besedo. Znak politične pronicljivosti in znak zaveze k širjenju mej svobode,« razlaga Žerdin. 

Delova novinarja se dotakneta tudi pojma urednikovanja in svobode govora. »Tisk ni samo poslanstvo, temveč tudi igra določenih interesov ter predvsem novic,« pojasnjuje Markeš. 

Kakšna je funkcija medijev danes? Kako je s svobodo govora ter svobodo medijev? Kaj je temeljno poslanstvo slovenske tiskane besede? Prisluhnite pogovoru.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.