Zakaj smo prodali banke?

Dan po državnem prazniku sta se Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš posvetila vprašanju prodaje slovenskih bank.
Fotografija: Tokrat se Žerdin in Markeš zopet posvetita temi prodaje slovenskih bank. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Tokrat se Žerdin in Markeš zopet posvetita temi prodaje slovenskih bank. FOTO: Delo

Dan po prazniku, na dan, ko se je začela osamosvojitvena vojna, se Ali Žerdin in Janez Markeš pogovarjata o prihodnosti. Prejšnji teden sta naslovila vprašanje, ali bo Slovenski državni holding (SDH) prodal Abanko, tokrat razpravo o nacionalni suverenosti nadaljujeta. 

»Kot kaže, je Abanka šla v prodajo, kupil jo je ameriški sklad Apollo, ki je že lastnik NKBM,« uvodoma spomni Žerdin. V slovenski lasti so tako ostale le še zelo male banke in hranilnice, kar terja ponovni razmislek o suverenosti, saj v slovenski lasti praktično ni več finančnih inštitucij.



Kot razlaga Žerdin, je Slovenijo, ko gre za bančni sistem, udarila najslabša kombinacija silnic, ki obstajajo znotraj naprave Evropske unije. »Kot je zadnjič v intervjuju povedal filozof Zdenko Kodelja, nedvomno drži,« nadaljuje Markeš: »da je Evropska unija le eden od nosilcev neoliberalizma. Ali kot je v pogovoru s Sašo Vidmajer povedal Jože P. Damijan, ki je zelo lepo pokazal na primeru Italije, kako je praktično nemogoče lovit tempo, ki ga narekuje Nemčija.«

Če pridamo izkušnjo, ki jo ima sedaj Slovenija, je potrebno v Evropski uniji odpreti novo debato ter jo spraviti na raven demokratične združbe narodov, nadaljujeta sogovornika. Kakšna je vloga Evropske unije? Kje je nastopil problem? Prisluhnite pogovoru. 



***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Preberite še:

Komentarji: