Od ‘štacun‘ do veleblagovnic

V fotogaleriji si poglejte, kako so se trgovine spreminjale v zadnjih dvajsetih letih, jutri pa vas čakata reportaži o dveh neobičajnih, a uspešnih trgovinah.
Objavljeno
17. julij 2018 14.39
Posodobljeno
17. julij 2018 22.41
Supermarket na Parmovi, 2009. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Be. B.
Be. B.
S septembrom bodo trgovine na vse praznike zaprte, saj je trgovina dobila novo kolektivno pogodbo dejavnosti, ki trgovcem med drugim tudi zvišuje plače.

Jutri v Delu preberite, kako v Mežiški dolini deluje potujoča trgovina in kaj so skrivnosti uspeha majhne, a dobro založene podeželske trgovine Hramček na Kočevskem.


Kot smo pisali že v ponedeljek, se bistvene novosti nanašajo na delovni čas in plačilo za delo. Od 1. septembra bo veljalo določilo, da delavec lahko dela največ 20 nedelj v letu (zdaj 15 nedelj) in ne več kot dve nedelji v mesecu. Za delo v nedeljo bo dobil dodatek v višini 100 odstotkov bruto osnovne plače oziroma ustrezne urne postavke, vendar ne manj kot 6,05 evra na uro (zdaj 5,40 evra na uro).

Kako pa so se trgovine skozi čas spreminjale? Če je bilo med vojno veliko pomanjkanje in so imele nekoč trgovine v izložbah le najosnovnejša živila, če so še naši (moji) starši po otroške plenice in kavo hodili v sosednje države, danes trgovine ponujajo pravzaprav vse.

Pobrskali smo po Delovem arhivu fotografij trgovin in ugotovili, da se je v zadnjih dvajsetih letih bolj kot sam videz trgovin spremenila tehnologija in založenost trgovin. Sive blagajne so zamenjali zasloni na dotik, nekatere prodajalce so že zamenjale samopostrežne blagajne, razlika pa je tudi v založenosti z blagom. Četudi bodo s septembrom trgovine na vse praznike zaprte, pa to med drugim na tiste, ki večina nakupov opravijo prek spleta, ne bo bistveno vplivalo.