Odkrito in brez zavor o seksu

Festival Mladi levi: Šest predstavnikov starejše generacije iz Slovenije govori o seksu, ne samo na splošno, tudi o svojih seksualnih izkušnjah 
Fotografija: Šesterica starejših igralcev v predstavi Ves moj seks se je s kanadskimi umetniki družilo tudi po pripravah na predstavo. Foto Lea Kukovičič
Odpri galerijo
Šesterica starejših igralcev v predstavi Ves moj seks se je s kanadskimi umetniki družilo tudi po pripravah na predstavo. Foto Lea Kukovičič

Darren O'Donnel, umetniški vodja kanadskega kolektiva Mammalian Diving Reflex, od konca julija s šestimi slovenskimi predstavniki starejše generacije ustvarja predstavo Ves moj seks (All the sex I've ever had), ki bo v petek ob 20. uri na Šentjakobskem odru LGL odprla festival Mladi levi.

Tokrat že enaindvajseti mednarodni festival Mladi levi, ki ga vsako leto konec avgusta organizira zavod Bunker v Stari elektrarni in drugih lokacijah po Ljubljani, gledalcem ponuja zanimivo predstavo kanadske gledališke skupine, v kateri sodeluje šest predstavnikov starejše generacije iz Slovenije, ki so pripravljeni govoriti o seksu, ne samo na splošno, tudi o svojih seksualnih izkušnjah.


Pomen dobrih odnosov in intime 


Kako zelo pomembni so dobri odnosi, intima in seks, je prepričana najstarejša med nastopajočimi 90-letna Ana Jovičević iz ljubljanskega doma za starejše Tabor, ki bo več o tem razkrila na predstavi. Iz starejše generacije sodelujejo še Pavel Premrl iz omenjenega doma, Peter Butoln in Jadranka Novak iz Ljubljane ter Srečko Polanec in Nada Tržan-Herman iz Celja. Skupaj s kanadsko skupino Mammalian Diving Reflex so svoje zgodbe posneli in jih predelali v predstavo. Razkrili so marsikaj, od tega, kdaj so dobili prvi poljub, do tega, kdaj so nazadnje vzeli viagro. Obiskovalci bodo lahko vsaj za trenutek pogledali za zaprta vrata romantike in spolnosti neke generacije. Predstava bo razkrila tudi veliko o naši regiji oziroma slovenski državi, pravi O'Donnell.


Nihče ne ve, kaj se dogaja za zaprtimi vrati


Omenjena kanadska skupina pri svojem delu uporablja metodo, ki jo je razvil O'Donnel in jo poimenoval »socialna akupunktura«. Verjame namreč, da je mogoče usihajočo moč, potentnost in relevanco gledališča spodbuditi s civilno angažiranostjo in socialnimi interakcijami kot estetiko. Mammalian Diving Reflex delajo z naturščiki, običajno z lokalci, njihova dela pa so navihana in izzivalna.



Tokrat so se lotili odnosa do spolnosti, ki je danes drugačen, kot je bil v preteklosti. Predstava vključuje tudi poznavanje statistik o različnih spolnih praksah. Letos mineva tudi pol stoletja od znamenitega leta 1968, ki so ga zaznamovali hipiji, gibanje flower power, otroci cvetja in poskušajo razmišljati, kaj nam je prinesla tako imenovana seksualna revolucija. Pa vendarle, kot lepo poje Dolly Parton, nihče ne ve, kaj se dogaja za konkretnimi zaprtimi vrati. "Z obletnico revolucionarnega gibanja 68' proti vojni, za mir, svobodo in enakopravnost spolov se spogleduje celoten festiva, ki traja do 1. septembra. Tudi v smislu, da to gibanje ni prineslo zgolj pravice do svobode, temveč tudi odgovornost do družbe in do drugih, kar nam danes morda manjka," je izpostavila direktorica Bunkerja Nevenka Koprivšek.


Modrosti starejših


V predstavi Ves moj seks starejši pogumno odprejo knjige svojega življenja, razkrivajo drobce o prvih ljubeznih, turbulentnih skokih čez plot, nepričakovanih nosečnostih in o smrti svojih ljubljenih. Ob tem klepetajo s publiko, nazdravljajo pomembnim življenjskim mejnikom in se zavrtijo v ples. "Predstava nas spomni, da so starejši tisti, ki nas lahko o življenju veliko naučijo in da je starost tista, ki nas nauči, kako biti v svetu odprt, velikodušen in neustrašen. V današnji kulturi mladostništva Ves moj seks ponovno vzpostavi pojem modrosti starešin, na katere se lahko vedno obrnemo po nasvet, ki izhaja iz znanja o bogastvu življenja in je očiščen odvečne navlake," so zapisali v Bunkerju.

"Od začetka avgusta, ko so se nastopajoči prvič srečali, so postali pravi prijatelji in zdi se, da bo prijateljski odnos med njimi trajal še dolgo po predstavi in po tem, ko bodo kanadski umetniki odšli iz Ljubljane," je povedala vodja komunikacije v zavodu Bunker Tamara Bračič Vidmar.

Komentarji: