Odločitev o novogoriškem kampusu spomladi

Novogoriška univerza : V igri ostajajo lokacije v Vipavi, Ajdovščini in Novi Gorici.

Objavljeno
26. november 2014 20.52
željan Univerza v Vipavi
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Vipava – Upravni odbor novogoriške univerze danes ni izbral lokacije za gradnjo dolgo pričakovanega kampusa univerze, temveč zgolj podaljšal rok za dopolnitev dokumentacije za gradnjo do 31. marca prihodnje leto.

Kot je po seji upravnega odbora povedal rektor novogoriške univerze dr. Danilo Zavrtanik, odbor svojega sklepa iz aprilske seje ni spreminjal. To pa z drugimi besedami pomeni, da v igri za gradnjo kampusa univerze ostajajo tri lokacije: Vipava, Ajdovščina in Nova Gorica. »Na prvem mestu ostaja lokacija v Vipavi, kot rezervni varianti sta v igri še Ajdovščina in Nova Gorica. V Vipavi je lokacija idealna, a imamo težavo s poplavnostjo. Lokacija v Ajdovščini, kamor bi se univerza lahko preselila v nekdanjo upravno stavbo Primorja, je težava dolgotrajnost stečajnih postopkov. Težava lokacije v Novi Gorici pa je, da doslej od lokalne skupnosti nismo dobili niti pripomb niti podpisanih pogodb, iz katerih bi bile določene obveznosti lokalne skupnosti in univerze,« poudarja Zavrtanik. Naj spomnimo, da je osem od devetih županski kandidatov v Novi Gorici še pred volitvami podpisalo sporazum, da bodo izvoljenemu županu pomagali, da se univerza ne bi selila v Vipavo. Toda Zavrtanik je do dejanja očitno močno rezerviran: »Ne vem, če bo to kaj prispevalo k izbiri lokacije. Potrebna so dejanja, ne izjave«.

Ob tem priznava, da čas teče in da je univerza pri načrtovanemu začetku gradnje v precejšnji časovni stiski. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če dopolnjene dokumentacije za gradnjo kampusa na omenjenih treh lokacijah do konca marca ne bo dobil, pa odgovarja: »O tem raje ne razmišljam. Sem optimist in prepričan, da bomo skupaj našli rešitev«.

Novogoriška univerza sicer načrtuje, da bi za gradnjo kampusa dobili evropska, predvsem kohezijska sredstva. »Če se odločimo za lokacijo v Ajdovščini, bi prišli v poštev tudi skladi za revitalizacijo propadlih industrijskih objektov. Menim, da je za financiranje dovolj možnosti, da bi lahko začeli z gradnjo ne glede na to, katero lokacijo izberemo,« še zatrjuje rektor novogoriške univerze. Vipavski občini, ki ostaja prva izbira za lokacijo kampusa univerze, po več kot sedmih mesecih še ni uspelo zagotoviti dovoljenj za gradnjo, čeprav je župan Ivan Princes ob najavi selitve v Vipavo zatrjeval, da bodo dovoljenja zbrali v dvajstih dneh. Pred kratkim je znova napovedal, da bodo dokumentacijo uredili do sredine decembra.

»Upravni odbor univerze se je odločil, da bo lokacijo kampusa izbral na aprilski seji. Če bi bila dokumentacija za gradnjo kampusa v Vipavi na voljo pred današnjo sejo, bi se upravni odbor odločil že danes,« je še povedal Zavrtanik.