Odplake spet v Savi Bohinjki

Po ugotovitvah gasilcev je čistilna naprava preobremenjena.
Fotografija: Na Bledu zaradi preobremenjenosti slabo deluje čistilna naprava, kar so videli tudi policisti in gasilci. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Na Bledu zaradi preobremenjenosti slabo deluje čistilna naprava, kar so videli tudi policisti in gasilci. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Bled – Blejski ribiči so o ponovnem iztekanju neprečiščenih voda v Jezernico oziroma Savo Bohinjko v ponedeljek obvestili policijo, gasilce in druge pristojne službe. Po ugotovitvah gasilcev se je »zaradi preobremenitve čistilne naprave sprostil varnostni ventil, ki je povzročil penjenje vodne površine«.

Čeprav se na Bledu od marca ponašajo z zlatim znakom Slovenia Green, ki naj bi dokazoval, da imetnik znaka razvija in promovira trajnostni turizem, je le streljaj od ikone slovenskega turizma, Blejskega jezera, v potok Jezernica v ponedeljek spet iztekala voda bele barve z neprijetnim vonjem. V strugi potoka in na bližnjih grmih je bilo mogoče opaziti plastične vrečke in drugo nesnago. Našteto Bledu ni v ponos. Dogodek kaže, da se bodo morali precej bolj odločno lotiti reševanja perečega problema, da se bodo lahko upravičeno ponašali z omenjenim certifikatom.

Blejski policisti so bili obveščeni o iztekanju nepredelanih odplak v reko. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Blejski policisti so bili obveščeni o iztekanju nepredelanih odplak v reko. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Zaradi koncepta in tehnologije čistilne naprave je nemogoče, da bi neprečiščeno vodo lahko prelivali iz čistilne naprave na iztok,« je pred časom zatrdil Matjaž Berčon, direktor blejske občinske uprave, ki je tedaj odgovore na naša vprašanja poslal tudi v imenu koncesionarja, podjetja WTE. Zdaj se je pokazalo, da ta Berčonova navedba ne drži, zato smo ga prosili za pojasnilo oziroma komentar. Z občine Bled so poslali le sporočilo, da zaradi dopustov in praznika odgovorov na naša vprašanja v zvezi s tem ne zmorejo zagotoviti v tako kratkem roku (vprašanja smo jim poslali v ponedeljek). Hkrati nas je zanimalo, kako so ukrepali po tem, ko smo v Delu pred časom opozorili na problematiko, vendar tudi to pojasnilo še pričakujemo.

Na Bledu zaradi preobremenjenosti slabo deluje čistilna naprava. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na Bledu zaradi preobremenjenosti slabo deluje čistilna naprava. FOTO: Voranc Vogel/Delo




Neposrednega odgovora na vprašanje Dela, ki smo ga na občino poslali pred časom, ali vse odpadne vode predelajo na čistilni napravi tudi na vrhuncu turistične sezone, nismo dobili. Čistilna naprava je bila narejena za 14.150 populacijskih enot. Kapaciteta zadošča za čiščenje odpadnih voda iz občin Bled in Gorje, ki imata skupaj 11.000 prebivalcev, medtem ko na vrhuncu poletne turistične sezone število prebivalcev in turistov skupaj (do okoli osem tisoč stacionarnih turistov in množice dnevnih obiskovalcev) krepko preseže zmogljivost čistilne naprave. Blejski ribiči ugotavljajo, da se neprečiščene vode v Jezernico poleti izlivajo zlasti v dneh po padavinah.

Preberite še:

Komentarji: