Odprli del rudnika Sitarjevec v Litiji

V njem so edinstvene limonitne kapniške strukture, stalaktiti, stalagmiti, kapniške zavese in cevkasti stalaktiti

Objavljeno
03. december 2017 09.00
Posodobljeno
03. december 2017 21.00

Litija – S končano gradnjo železobetonskega vhodnega portala pri izvoznem rovu ter ureditvijo dela notranjosti je prišel trenutek slovesnega odprtja rudnika Sitarjevec za turistične namene. V rudniku, ki je prenehal delovati sredi 60. let, so za javnost odprli približno sto metrov podzemnega rova, kasneje nameravajo za ogled urediti še dobrega pol kilometra poti.

Rudnik Sitarjevec sodi med večja rudna nahajališča v državi, v njem so edinstvene limonitne kapniške strukture, stalaktiti, stalagmiti, kapniške zavese in cevkasti stalaktiti. Litija pa je bržkone najstarejše slovensko rudarsko mesto, saj so rudo menda kopali že Kelti. Kapniki so med najhitreje rastočimi tudi v svetovnem merilu. V rudniku je več kot 60 vrst mineralov, med njimi kristali cinabarita in cerusita. Tu so kopali predvsem svinčevo, cinkovo, bakrovo, baritno in železovo rudo. Zaradi skromnih rudnih zalog, zastarele tehnologije in silikoznih obolenj rudarjev je rudnik leta 1965 prenehal obratovati. Litijska občina zdaj poleg turističnih ogledov v njem načrtuje še dodatne dejavnosti, manjše kulturne prireditve in inovativno kulinarično ponudbo ter zdravljenje s speleoterapijo.

Po izjavah direktorice občinske uprave Mete Ponebšek nameravajo urediti 632 metrov rovov, kar bo stalo dobrih 800.000 evrov. V letošnjem občinskem proračunu je za rudarski projekt predvidenih 75.000 evrov, prihodnje leto pa še 410.000, pri čemer računajo na 298.300 evrov prihodkov iz projekta Interreg Slovenija-Hrvaška, na katerega so se po lanski neuspeli kandidaturi, ko se jim je zaradi slabo pripravljenega projekta izmuznilo 623.152 evrov, spet prijavili. Tokrat je vodilni partner projekta istrsko mesto Labin, drugi slovenski partnerji so še Turistična zveza Slovenije (TZS), finančno povsem sesuto občinsko podjetje Razvojni center Srca Slovenije in Zavod za gradbeništvo Slovenije. Današnje slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik TZS Peter Misja in vodja direktorata za turizem Renata Martinčič. Zbrane je nagovorila znanstvena svetnica Geološkega zavoda Slovenije dr. Tea Kolar Jurkovšek.

Rudarska inšpekcija obrnila ploščo

Prejšnji mesec si je delovišče ogledala rudarska inšpekcija, ki je leta 2006 prepovedala izvajanje rudarskih del do pridobitve dovoljenja po določilih zakona o rudarstvu. Za Delo so na inšpektoratu konec avgusta zapisali, da niso prejeli nobenega obvestila, da bi občina pridobila dovoljenje za izvajanje del iz takratne odločbe ali kakšno drugo rudarsko dovoljenje, niti niso »bili obveščeni o začetku izvajanja rudarskih del na območju rudnika Sitarjevec«.

Prejšnji teden pa so povedali, da je rudarska inšpektorica Suzana Macolič opravila nadzor delovišča ureditve oziroma gradnje portala in dela rova, ki so ga čistili in urejali za prikaz nekdanjega rudarjenja, pri čemer je preverjala izvajanje določila zakona o varnosti in zdravju pri delu in ni ugotovila nepravilnosti. Inšpektorica je tudi prepričana, da za gradnjo vhodnega betonskega portala občina ne potrebuje nobenega upravnega dovoljenja in da »se ni poseglo v same jamske objekte«. »Dela se izvajajo v skladu s tehnično dokumentacijo in z veljavnimi prostorskimi načrti občine Litija,« je prepričana inšpektorica.