Odprli so pomurski večgeneracijski center 

Prostovoljci bodo prenašali svoje znanje na starejše, brezposelne in pripadnike obrobnih skupin

Objavljeno
15. februar 2017 10.27
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Včeraj je ministrica za delo, družino, sicoalne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak v Murski Soboti odprla drugi od petnajstih večgeneracijskih centrov, ki jih bo naslednjih pet let po vsej Sloveniji pretežno financiral Evropski socialni sklad, sofinancirala pa država in občine. Nosilec dejavnoasti pomurskega centra bo Hiša sadeži družbe v Murski Soboti, partnerji pa zavod Vitica iz Gornje Radgone, Mladinski center v Ljutomeru in društvo Mozaik v Šalovcih.

Namen večgeneracijskih centrov bo druženje, ohranjanje in širjenje socialnih mrež in zadovoljevanje potreb družin, starejših in ranljivih skupin. Hiša sadeži družbe, ki jo je kot prvi slovenski medgeneracijski center Slovenska filantropija ustanovila že pred osmimi leti, se s takšno dejavnostjo ukvarja že ves ta čas, podobne dejavnosti pa so že pred začetkom projekta opravljali tudi ostali trije projektni partnerji. Tako bo Večgeneracijski center Pomurja le razširitev dosedanjega delovanja teh zavodov, ki bo prinesla tudi skoraj deset novih rednih ali občasnih zaposlitev in večjo ponudbo dejavnosti na več lokacijah.

Hiša sadeži družbe sicer nudi delavnice, tečaje, predavanja, druženja in druge aktivnosti skoraj dva tisočim uporabnikom letno. Te izvaja okrog 130 prostovoljcev in po besedah Darka Kranjca, vodje Hiše sadeži družbe, imajo v svoji stavbi v ulici Štefana Kovača v Murski Soboti velike težave z usklajevanjem terminov in iskanjem prostih prostorov za vse te dejavnosti s področja rekreacije, športov, ročnih spretnosti in kulinarike do računalništva, fotografije, osebnostne rasti in usposabljanja za zaposlovanje. Slovenska filantropija je na podlagi izkušenj Hiše sadeži družbe iz Murske Sobote v zadnjih letih podobne centre ustanovila tudi v Žalcu, Črnomlju in Metliki.