Odprta je žalna knjiga za Janezom Stanovnikom 

V žalno knjigo se bo možno vpisati danes in jutri med 10. in 17. uro, v četrtek, na dan pogreba, pa med 10. in 12. uro.  V žalno knjigo sta se danes vpisala predsednika republike in državnega zbora.

Objavljeno
04. februar 2020 14.33
Posodobljeno
04. februar 2020 17.30
Žalna knjiga za pokojnim Janezom Stanovnikom. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
STA
Danes so v preddverju predsedniške palače odprli žalno knjigo v spomin politiku in državniku Janezu Stanovniku, ki je preminil 31. januarja v 98. letu starosti. 

V žalno knjigo za nekdanjega predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije in Zveze združenj borcev za vrednote NOB se bo možno vpisati danes in jutri med 10. in 17. uro, v četrtek, na dan pogreba, pa med 10. in 12. uro, so sporočili iz predsednikovega urada.

V žalno knjigo sta se danes vpisala predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora in stranke SD Dejan Židan.

image
Borut Pahor med vpisom v žalno knjigo. FOTO: Facebook 


Pahor je v petek v odzivu zapisal, da bo Stanovnik ostal v spominu kot pomembna osebnost svojega časa, Dejan Židan pa je izpostavil njegovo zavzemanje za vrednote narodnoosvobodilnega boja. Kot je poudaril, je Stanovnik te vrednote razumel kot ključni del nacionalne identitete in samozavesti. Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je ocenil, da se je poslovil velik človek in ena najsvetlejših osebnosti njegove generacije.