Odsek nad Pijavo Gorico bo končan avgusta

Direkcija za ceste je bila primorana izvesti nov postopek javnega naročanja za izbor novega izvajalca del, kar pa je pomenilo dodatne stroške in časovno zamudo.

Objavljeno
14. maj 2013 10.43
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Pijava Gorica - Še prej kot v tednu dni bo nedokončani odsek ceste nad Pijavo Gorico, na regionalni cesti Škofljica-Kočevje, spet poln gradbenih strojev in delavcev. Podjetje CPK d.d. iz Kopra je včeraj prevzelo gradbišče, tako da bodo v petih mesecih dokončali investicijo, ki je bila začeta pred dvema letoma.

Zaradi likvidnostih težav s prvim izvajalcem, Cestnim podjetjem Ljubljana d.d., ki je po dobrem letu dni zapustil gradbišče, je območje pol leta samevalo. »Direkcija za ceste je bila primorana izvesti nov postopek javnega naročanja za izbor novega izvajalca del, kar pa je pomenilo dodatne stroške in časovno zamudo,« pravijo na direkciji, kjer so z novim izvajalcem, podjetjem CPK d.d., podpisali pogodbo v višini 1,8 milijona evrov.

Do sedaj je bilo na trasi nad Pijavo Gorico, v dolžini okoli 1,4 kilometra, opravljen posek dreves, izvedeni so bili izkopi in nasipi, odvodnjavanje, urejena kanalizacija, izvedeni tampon in kamnite grede ter asfaltna dela, kar je bilo vredno skorajda 1,4 milijona evrov. Podjetje CPK d. d. pa bo rekonstruiralo križišče za Smrjene, uredilo vozne površine v dolžini 800 metrov, meteorno kanalizacijo, izgradilo oporne zidove, izvedlo deviacije cest, izgradilo pločnike za pešce ter postavilo cestno razsvetljavo.

S tem bo, opozarjajo na Direkciji za ceste, urejen eden prometno najbolj nevarnih odsekov na glavni cesti Škofljica-Kočevje, saj se je na tem odseku v letih 2004 do 2008 zgodilo 33 prometnih nesreč, predvsem zaradi brezglavega prehitevanja »v škarje.« Tudi zaradi tovornjakov, ki po klancu nad Pijavo Gorico - tudi če nekateri vozniki menijo drugače - ne morejo doseči večjih hitrosti, pravijo na Direkciji za ceste.

To so pokazale tudi analize, na podlagi katerih so se odločili za ureditev tretjega voznega pasu nad Pijavo Gorico. V letih 2000 do 2008 so zabeležili 10,2 odstotni porast težkih tovornih vozil, 4,7 odstotno rast tovornih vozil s prikolico in 6,1 odstotni porast lahkih tovornih vozil. »Glede na pričakovani razvoj gospodarskih regijskih središč Kočevje in Ribnica ter pomen ceste - povezave s Hrvaško - je bila napovedana nadaljnja rast prometa, za tovorna vozila med tri in petimi odstotki,« še pravijo na Direkciji za ceste.