Barva Benečanke dviga prah

Prihodnji teden bo že pastelno svetlo opečnate barve, a vsi Pirančani niso navdušeni.

Objavljeno
02. junij 2016 01.16
lvu/piran
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Benečanka, ena najznamenitejših piranskih hiš, mora biti svetlo opečnate bež barve. To so konservatorji in restavratorji včeraj poltretjo uro dopovedovali Pirančanom, ti pa so ugovarjali: »Če mora biti tako, kot je bilo pred 500 leti, potem bi morali namesto Tartinijevega trga postaviti notranje pristanišče.«

Nadzornik prenovitvenih posegov Salko Pivač, ki mu je to nalogo zaupala lastnica stavbe občina Piran, je pojasnil, da gre za kulturni spomenik, za katerega zakonski predpisi določajo, kdo in kako mora skrbeti zanj. »Ne dvomim, da morajo za prenovo skrbeti strokovnjaki zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ti so od izvajalca zahtevali, da predstavi šest različic ometa, ki bo narejen iz apnenega šprica, v katerega bo primešana določena količina opečnatega prahu. Dva odtenka barve so poskusno že nanesli na pročelje. Končni odtenek je izbran. Tega bodo v ponedeljek začeli nanašati na fasado in pričakujem, da jo bodo končali teden dni kasneje. Kaj bodo Pirančani potem naredili s fasado, ni več v moji pristojnosti,« je dejal Pivač. Pojasnil je tudi, da ometa ne bodo zagladili, pač pa ga nanesli na stene tako, kot je to značilno za fasade iz tega obdobja.

Na javni predstavitvi rezultatov raziskav ob posegih na beneški hiši so predstavili veliko podatkov, dokumentov in fotografij. Nihče pa ni poskrbel za predstavitev računalniško obdelane fotografije Benečanke z novo barvo. Vodja območne enote ZVKDS Piran Daniela Tomšič je pojasnila, da so našli približno tri kvadratne metre najstarejšega ometa na stavbi, o katerem pa ne morejo trditi, da je prvotni omet stavbe iz 15. stoletja (beneška gotika). »To je najstarejši najdeni omet, ki pa je bil narejen med 15. in 19. stoletjem. Vizualizacijo težko naredimo, barva se še suši in težko jamčimo, da bi bila fotografija natančen končni odtenek. Izbrali smo omet, ki upošteva slogovna pravila stavb iz tega obdobja. Tako zahtevajo strokovna izhodišča,« je pojasnila Daniela Tomšič in dodala, da bodo detajli na kamnitih elementih prišli bolj do izraza, če bo barva fasade bolj nevtralna kot do zdaj, ko je bila preveč kričeče rdeča. Dejala je, da si podobne stavbe lahko ogledamo v Benetkah, in Benečanko primerjala z znamenito Ca' d'Oro ob Velikem kanalu.

Konservatorje in restavratorje je podprla približno polovica navzočih, drugi so takšnim razlagam nasprotovali. Tudi zato, ker je v mestu po njihovem veliko zgrešenih spomeniškovarstvenih posegov.