Turnšek: OF se je rodila iz ljubezni do naroda in domovine

OF po Turnškovih besedah ni bila strankarska koalicija, njen primarni cilj je bil narodna osvoboditev.

Objavljeno
27. april 2016 14.47
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana - Vodstvo Zveze združenj borcev za vrednote NOB je danes v Rožni dolini v Ljubljani počastilo spomin na ustanovitev Osvobodile fronte (OF) pred 75 leti. Predsednik zveze Tit Turnšek je v nagovoru zbranim izpostavil, da se je OF rodila iz ljubezni do naroda in domovine. Venec k tamkajšnjemu spomeniku je položil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Turnšek je v svojem nagovoru ob današnjem dnevu boja proti okupatorju spomnil na rojstvo Osvobodilne fronte pred 75 leti. Odpor ljudstva se je rodil »v globini narodove duše«, je Turnšek povzel besede častnega predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika. »OF se je rodila iz ljubezni do naroda in domovine in to ljubezen neprestano krepila (...) Zavest smrtne obsodbe je rodila boj za obstoj,« je dejal.

OF po njegovih besedah ni bila strankarska koalicija, njen primarni cilj pa je bil narodna osvoboditev. Njeni člani so delovali kot domoljubi in ne na podlagi svetovnonazorskih načel, je pojasnil.

NOB je bil socialna revolucija

Kot je prepričan Turnšek, NOB ni bila nikakršna komunistična revolucija, bila pa je socialna revolucija. »Vsaka sprememba državne ureditve po ne z zakoni napisanih poteh je sama po sebi revolucija in prav nič se nam je ni treba sramovati,« je poudaril. Boj za svobodo ter za pravičnejšo in bolj socialno državo sta bila po njegovih besedah dva vzporedna in povezana procesa.

»Bili smo del velike zavezniške koalicije, ki so jo tvorile liberalno-kapitalistična Anglija in Amerika ter komunistična Sovjetska zveza. Ideološke razlike jih v tem skupnem boju niso prav nič motile,« je dejal Turnšek in dodal, da to ni bila ideološka ali verska vojna.

Zelo jasno je bilo, kdo je sovražnik in kdo je zaveznik, je izpostavil in dodal, da se tega za nazaj ne da spreminjati. Zato je po njegovi oceni »nesmiselno opravičevati kolaboracijo z nekakšno ideološko vojno proti komunizmu«.

V narodnoosvobodilni borbi so se po besedah prvega moža zveze borcev izoblikovale vrednote požrtvovalnosti, domoljubja, tovarištva, solidarnosti, poštenosti, suverenosti. »Spoštujemo preteklost, se je radi spominjamo in smo ponosni nanjo. Ne bomo pa dopustili, da jo kdor koli potvarja,« je še dejal Turnšek.

Zbrane je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Izrazil je iskreno spoštovanje vsem, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, vsem tistim, ki so dali svoje življenje za svobodo, in vsem njihovim svojcem.

Vence oziroma cvetje so k spomeniku položili predsednik republike Borut Pahor ter delegacije ZZB NOB, ljubljanske občine na čelu z županom Jankovićem, nekaterih tujih veleposlaništev in slovenskih političnih strank.