Ogorčeni Rajko Kenda: Ne bom odšel umazan

UKC Ljubljana hoče z mesta strokovnega direktorja pediatrične klinike iz krivdnih razlogov razrešiti Rajka Kendo.

Objavljeno
24. marec 2017 20.22
šipić Tiskovna UKC
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – Rajka Kendo, strokovnega direktorja pediatrične klinike, hoče vodstvo UKC Ljubljana odžagati. V sredo je prejel razrešitev iz krivdnih razlogov, na katero mora odgovoriti v dveh tednih. Pravi, da so izbrali napačnega grešnega kozla.

Kenda je ogorčen. Tako hudo, da ne varčuje z obtožbami na račun vodilnih. Zakaj ga hočejo razrešiti? Odgovarja, da še ne ve, kaj tiči za tem, da relativno normalni ljudje delajo bebave stvari. S tem gotovo misli na generalnega direktorja Andraža Kopača. Pojasni, da je predlog za njegovo razrešitev zgolj dokaz, da nekdo, ki je prišel iz čevljarske industrije, ne opazi, da je stopil v prevelike čevlje.

V tej zgodbi se mu zdi najbolj nekulturno, da se mu direktor, ki je star skoraj toliko, kolikor je sam zaposlen v kliničnem centru, ni upal pogledati v obraz in mu izročiti razrešnice. To je po 41 letih delovne dobe v UKC prejel po kurirju. Pravi, da so predstojniki oddelkov ogorčeni nad dogajanjem, sam pa ne bo dovolil, da bi se poslovil očrnjen: »Imam 65 let in preostanka življenja ne nameravam preživeti kot umazana oseba. Naredil bom vse, da bom dokazal, da so izbrali napačno tarčo.« Posebno grdo se mu zdi, da je predlog za razrešitev prejel pet mesecev pred iztekom mandata.

Konkretnih zadev, ki so vodile do predloga za njegovo razrešitev, ne pojasnjuje. Strne le, da je videti, da so našli grešnega kozla v celi kardiovaskularni kirurgiji, čeprav že več let govori, da je ta program del kirurgije. Pravi, da so ga nekateri kolegi, ki se izdajajo za žvižgače, hoteli očrniti tudi z očitki o spornem zaposlovanju, o katerem smo pisali v Delu. V bistvu naj bi bil kriv zaradi razmer na kliniki, ki so vodile do določenih zapletov, a kot pravi, ne bo prevzemal odgovornosti za zaplete, ki so nastali zaradi dejanj posameznikov.

Neprimerno se mu zdi tudi to, da je imel dan po tem, ko je prejel razrešnico, letni pogovor s strokovno direktorico UKC Mišo Pfeifer. Prav ta je namreč generalnemu direktorju UKC Ljubljana predlagala razrešitev Kende. Iz naše največje bolnišnice so sporočili, da je bila izročitev predloga izvedena po ustaljenem standardnem postopku: »Ko bo celoten postopek zaključen, bo vodstvo UKC Ljubjana lahko podalo več pojasnil.«