Na meji 157 kilometrov rezilne žice, nadomeščajo jo s panelno ograjo

Koliko ograje nameravajo skupno nadomestiti s panelno ograjo, v Ukomu niso povedali.

Objavljeno
01. februar 2016 15.19
S. P.
S. P.
Ljubljana − Na meji s Hrvaško je bilo do danes postavljenih okoli 157 kilometrov začasnih tehničnih ovir, od tega je na 4,5 kilometra žično ograjo nadomestila panelna ograja, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje (Ukom). Ograja sicer najbolj razburja prebivalce ob reki Kolpi, kjer so do zdaj že odstranili 19,1 kilometra žične ograje.

Po odločitvi, da bo Slovenija na meji zaradi migrantskega vala postavila tako imenovane tehnične ovire, je država na meji sprva postavljala žično ograjo, po opozorilih predvsem prebivalcev ob Kolpi, da bo to škodilo turizmu, pa je začela žično ograjo nadomeščati s panelnimi ograjami.

Nosilni stebri in napenjalne žice

Kot so zapisali v Ukomu, žično ograjo v skladu z napovedmi odstranjujejo na prehodnih mestih, v strnjenih naseljih, turističnih krajih ter na območjih, kjer bi lahko narasli vodostaj reke ogrozil postavljene ovire.

Koliko žične ograje so do zdaj odstranili, v uradu niso pojasnili, iz dopisa, ki ga je občini Črnomelj posredoval državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, pa je razvidno, da so do sredine januarja zgolj na območju reke Kolpe odstranili 19,1 kilometra ograje.

Po navedbah Ukoma so do zdaj odstranjeno žično ograjo na 4,5 kilometra nadomestili s panelnimi ograjami, tam kjer tega niso naredili, pa do postavitve panelne ograje ostajajo postavljeni nosilni stebri in napenjalne žice za možnost ponovne in hitre postavitve žične ograje.

Ddopolnilne varnostne ograje za preprečitev naleta živali

Koliko ograje nameravajo skupno nadomestiti s panelno ograjo, v Ukomu za STA niso odgovorili, pojasnili so le, da »zamenjava skladno s sprejetim načrtom teče sukcesivno naprej«. Iz Šefičevega dopisa občini Črnomelj, ki ga je pridobila STA, je sicer razvidno, da nameravajo panelno ograjo postaviti najmanj na celotnem območju reke Kolpe.

Do zdaj so žično ograjo odstranili in nadomestili s panelnimi ograjami v občinah Črnomelj, Metlika, Brežice, Ormož, Podlehnik in Zavrč.

Ker lahko žična ograja poškoduje živali, so po navedbah Ukoma ponekod dodatno postavili dopolnilne varnostne ograje za preprečitev naleta živali, in sicer v skupni dolžini okrog 550 metrov. Zagotovili so tudi več kot 40 prehodnih mest za živali, namestili kemična odvračala, šumeče trakove in podobno.

»Ob začetku postavljanja ovir nas je Lovska zveza Slovenije obvestila o šestih primerih poškodovanja živali. Po izvedenih preventivnih ukrepih pa do novih primerov poškodovanja divjadi po naših podatkih ni prišlo,« so dodali v Ukomu.