Okoli 10.000 otrok bo mogoče prikrajšanih

Avstrijska vlada bo znižala dodatke, ki jih plačuje za v tujini živeče otroke migrantov.
Objavljeno
10. januar 2018 19.15
Slovenija, Maribor, 11.4.2012 - dozivljajsko igrisce na Betnavi foto:Tadej Regent/Delo
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana – Napoved nove avstrijske vlade, da bo znižala dodatke, ki jih plačuje za v tujini živeče otroke migrantov, razburja v številnih državah. Resorna ministrica Anja Kopač Mrak se bo zaradi tega predvidoma danes sestala z avstrijsko veleposlanico v Sloveniji.

Po ocenah Maria Fekonje, predsednika Sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS), bi lahko ukrep, ki ga pripravlja avstrijska vlada, da bi znesek otroškega dodatka prilagodila življenjskim standardom države, v kateri otrok v resnici živi, prizadel več kot 10.000 otrok v Sloveniji. Ni znano natančno, za koliko bi bili prikrajšani, saj so načela, po katerih je urejen sistem otroških dodatkov med Avstrijo in Slovenijo, precej različna.

V Avstriji je otroški dodatek ukrep družinske politike in je univerzalen, torej pripada vsakemu otroku. Višina je odvisna le od starosti otroka - za mlajše od treh let znaša 111 evrov, do desetega leta 119 evrov, stari od deset do 19 let dobijo 138 evrov, nad 19 let, če se šolajo, pa 162 evrov na mesec. Družine so upravičene še do dodatka glede na število otrok - od 6,90 evra za dva otroka do največ 51 evrov na mesec.

Letos več prejemnikov

V Sloveniji pa sta upravičenost in višina otroškega dodatka odvisni od dohodkov in premoženja družine. Zadnjih pet let je bil dodatek predvsem ukrep socialne politike, od 1. januarja pa so do njega upravičeni tudi otroci iz družin, ki imajo do največ 1019 evrov prihodkov na družinskega člana. Tem pripada do 19 evrov mesečnega dodatka za prvega otroka, 27 za drugega in 35 za tretjega. Za otroke iz najrevnejših družin, s prihodki do 185 evrov na člana, znaša otroški dodatek od 114 do 137 evrov.

Vsi delavci migranti, ki so zaprosili za otroške dodatke v Avstriji, so morali to najprej storiti v Sloveniji in jim je potem pripadala razlika. Nekateri do zdaj v domovini sploh niso bili upravičeni do tega transferja, saj so s plačo in premoženjem presegali cenzus.

Avstrija nakazuje v tujino

Avstrija je lani za otroške dodatke namenila skoraj 3,4 milijarde evrov, od tega 249 milijonov za okoli 132.000 v tujini živečih otrok delavcev migrantov. Največ, 64,7 milijona evrov, so nakazali na Madžarsko, 59,7 milijona na Slovaško, 37,3 milijona na Poljsko, 27,4 milijona v Romunijo, na Češko in v Slovenijo pa po 17,4 milijona.

Avstrijska vlada načrtuje, da bo s tem, ko bo otroške dodatke znižala na raven, do katere bi bil delavec upravičen v svoji državi, privarčevala vsaj 100 milijonov evrov na leto. Po mnenju premiera Sebastiana Kurza pa bo to tudi bolj pravično, saj je vsota 300 evrov za dva otroka, ki jih Avstrija nakaže v Romunijo, že skoraj tolikšna kot povprečna plača.

Slovenija bo sprožila postopke

Podoben ukrep je napovedovala že prejšnja avstrijska vlada, Fekonja pa je prepričan, da ga bo tokrat parlament potrdil. »Če se bo to zgodilo, bo sindikat prisiljen ukrepati. Razmišljamo o ustavni presoji na avstrijskem ustavnem sodišču, odvisno od ukrepanja institucij EU pa pridejo v poštev tudi pravna sredstva pred sodiščem EU,« je dejal Fekonja, ki meni, da gre za kršenje človekovih pravic, ki jih določa evropska uredba o koordinaciji sistema socialne varnosti.

»Tuji delavci imamo enake pravice iz zavarovanja kot državljani države, v kateri smo zavarovani. To je načelo enakega obravnavanja oziroma načelo nediskiminacije,« je dejal predsednik SDMS.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak naj bi se danes z avstrijsko veleposlanico pogovarjala o tej temi, so pa na ministrstvu poudarili, da takšnim predlogom, ki bi povzročili kršenje pravice slovenskih državljanov, zaposlenih v Avstriji, odločno nasprotuje. »Če bi v resnici sprejeli takšno zakonodajo, bo Slovenija sprožila vse postopke, ki so ji na voljo v skladu s pravom EU,« so sporočili.

Pogoj je bivanje v Sloveniji

Ureditev EU dopušča, da je politika, povezana z družinskimi prejemki, zelo različno urejena v njenih članicah. V Sloveniji je bilo lani do otroškega dodatka upravičenih nekaj več kot 249.000 otrok, ki so v povprečju prejemali po 76 evrov na mesec, kar je državno blagajno stalo 234,7 milijona evrov. Na ministrstvu pričakujejo, da se bo letos število upravičencev povečalo za okoli 50.000, znesek izdatka pa za dobrih 21 milijonov.

Ves ta denar bo nakazan na bančne račune v Sloveniji. Poleg tega, da je pri nas dodatek vezan na materialni položaj družine, je bistvena razlika med našim in avstrijskim sistemom tudi ta, da je pogoj za pridobitev otroškega dodatka prijavljeno bivališče in dejansko bivanje otroka v Sloveniji. Migrantski delavci, ki pridejo od drugod delat v Slovenijo, torej za tiste otroke, ki ne živijo tukaj, sploh niso upravičeni do tega transferja.