Okoli 100 ljudi v Ljubljani na shodu proti begunskim kvotam

Shod ni prijavljen, za varnost pa skrbi okoli 10 policistov.

Objavljeno
27. avgust 2016 19.26
Shod proti migrantom
Pi. K., STA
Pi. K., STA
Ljubljana - Na ljubljanskem Trgu republike danes poteka protestni shod, s katerim želijo organizatorji izraziti nasprotovanje »vsiljenim« begunskim kvotam EU in podporo popolnemu zaprtju meja ter pozvati k obrambi Evrope. Shod, ki se ga je po nekaterih ocenah udeležilo okoli 100 ljudi, ni prijavljen, za varnost pa skrbi okoli 10 policistov.

Glavni motiv shoda, poimenovanega Vseslovenski antimigrantski shod, je »upor proti vsiljenim kvotam«, je razvidno iz vabil na družbenem omrežju Facebook. Gre za kvote, na podlagi katerih bo Slovenija v letu in pol iz najbolj obremenjenih držav, Grčije, in Italije, sprejela skupno 567 prosilcev za azil.

Prek Facebooka sta k shodu med drugim pozivali skupini Slovenija zavaruj meje in Gorenjska je proti migrantskemu centru. Podrobnejša identiteta organizatorjev ni znana.

Organizatorji so na shod vabili tudi s štiriminutnim videospotom, v katerem so izpostavili slovenske kulturne, arhitekturne in druge značilnosti, nato pa ob lanskoletnih prizorih prihodov beguncev v Evropo med drugim dodali, da ti v Evropi »zahtevajo vse«. Objavili so tudi različne fotografije, opremljene s pozivi na shod.

Udeležence so tudi pozvali, naj se prek družbenih omrežij in drugih spletnih strani med seboj dogovorijo za skupni prevoz.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA v petek zapisali, da shod ni prijavljen, so pa zaznali pozive nanj. Policisti bodo svoje aktivnosti prilagodili dogodkom, so še pojasnili.

V preteklih mesecih je v Sloveniji že potekalo nekaj shodov proti beguncem, med drugim v Šenčurju in Ljubljani.