Okoli 5400 otrok ne koristi možnosti brezplačnega kosila

Ministrstvo za izobraževanje zagotavlja, da je šole obvestilo o novosti, a dodaja, da je prijava na kosilo prostovoljna.

Objavljeno
09. marec 2017 17.42
zore menza
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Približno 5400 otrok staršev iz najnižjih treh dohodkovnih razredov, ki so od 1. februarja upravičeni do brezplačnega kosila v šoli, te možnosti ne izkorišča. Slišati je opozorila, da se nekateri ne zavedajo svojih pravic. Ministrstvo za izobraževanje pa zagotavlja, da je šole obvestilo o novosti, a dodaja, da je prijava na kosilo prostovoljna.

Na brezplačno kosilo je bilo marca prijavljenih nekaj manj kot 47.700 upravičencev, vseh pa je približno 53.100. Ravnatelj Osnovne šole Prule v Ljubljani Dušan Merc je ob podatku o več kot 5400 neprijavljenih upravičencih, kar je po njegovih besedah številčno več kot 13 šol s po 400 otroki, dejal, da je »ravnatelj odgovoren za zakonitost dela šole«. Nekateri starši z nižjim socialnim standardom se ne zavedajo svojih pravic, ki pa jih mora država zagotoviti ne glede na to, ali oni zaprosijo zanjo ali ne, je poudaril za Slovensko tiskovno agencijo.

Ministrstvo bi moralo po njegovem mnenju pozvati šole, da uredijo to vprašanje. Ministrstvo in centri za socialno delo imajo vse podatke o tem, kdo je upravičen in kdo ne, kdo je zaprosil za pravico in kdo ne, pravi. »Samo pogledajo po seznamu,« je dejal.

Ministrstvo zaprosilo šole, da z novostjo seznanijo starše

Ministrstvo za izobraževanje pa je za STA navedlo, da je šole obvestilo o zadnji noveli zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, po kateri so do brezplačnega kosila od 1. februarja poleg otrok iz družin v prvem dohodkovnem razredu upravičeni tudi tisti iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Šole je tudi zaprosilo, da z novostjo seznanijo starše. Po njihovem pojasnilu je ministrstvo za delo o novosti obvestilo centre za socialno delo in nevladne organizacije. Starši so bili o spremembi obveščeni tudi preko medijev, so dodali.

Poleg tega navajajo, da ministrstvo za delo omogoča spletni informativni vpogled o pravicah iz javnih sredstev. Hkrati nove odločbe o otroškem dodatku in državni štipendiji glede na ugotovljeni dohodkovni razred družine podajajo informacijo, ali učencu v primeru prijave na malico oziroma kosilo pripada subvencija malice oziroma kosila in v kakšni višini.

Prostovoljna odločitev učenca in njegovih staršev

Opozarjajo pa, da je prijava na šolsko prehrano prostovoljna odločitev učenca in njegovih staršev, ne pa obveza. Sicer pa šole tistim družinam, ki se znajdejo v trenutni stiski, pomagajo po svojih zmožnostih in skušajo skupaj s starši poiskati ustrezno rešitev. Pri tem morajo upoštevati voljo staršev, poudarja ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije opozarjajo, da število neprijavljenih upravičencev ne govori nujno o slabi obveščenosti. »Treba je ugotoviti dejanske razloge za neprijavljenost,« je dejal predsednik združenja Gregor Pečan. Informiranost je bila namreč dobra, je dejal.

Govorjenje o tem, da so otroci po šolah lačni, je sicer po njegovi oceni »dezinformacija«. Šole imajo po njegovih besedah številne načine, da poskrbijo, da otroci v času, ko so na šoli, niso lačni.

Skupno število učencev v šolskem letu 2016/17 je 178.662. Na kosilo jih je prijavljenih 147.354, med katerimi jih je 47.671 upravičenih do brezplačnega kosila, 99.683 pa ne.