Okoli LMŠ se zbirajo kot vešče okoli žarnice

Posel po domače: V imenu stranke ponujali svetovalne storitve in hoteli kadrovati

Objavljeno
26. marec 2019 06.00
Posodobljeno
26. marec 2019 10.52
V stranki Marjana Šarca so ugotovili, da pri sklepanju svetovalnih pogodb in odločitvah, koga zaposliti, zlorabljajo ime LMŠ. Foto Blaž Samec
Iz LMŠ so tvitnili, da je v zadnjem času do vodstva stranke prišlo več obvestil in informacij, iz katerih je mogoče sklepati, da se posamezniki pri svojih ravnanjih, ki se lahko razumejo kot lobiranje oziroma vplivanje na odločitve, neupravičeno sklicujejo na stranko LMŠ.

»Klasika vešč, ki se zbirajo okoli žarnice,« komentira prvak LMŠ in premier Marjan Šarec. Podrobnosti v stranki ne želijo razkriti. Po neuradnih informacijah pa so se posamezniki obrnili na nekaj državnih podjetij in želeli skleniti pogodbe o svetovanju, češ da je vse dogovorjeno z LMŠ, med njimi je bila tudi ena od bank. V imenu LMŠ so poskušali vplivati tudi na določene kadrovske odločitve v državnih podjetjih.

Zlata jama za posle in službe
Državna podjetja so bila v preteklosti zlata jama tako za različna politična zaposlovanja kot tudi za številna svetovalna, revizijska, odvetniška in druga podjetja z intelektualnimi storitvami. Vrednosti sklenjenih pogodb pri posameznih podjetjih v posredni ali neposredni državni lasti so šla v milijone evrov. V preteklosti se je v zvezi s tem v medijih med drugim omenjalo Telekom Slovenije.


Iz nekaterih od teh družb so se obrnili na stranko in preverjali, ali to drži. »Ocenjujemo, da se je na nas obrnil le manjši del lobiranih oziroma kontaktiranih, tega je verjetno precej več, zato smo se odločili za javni poziv, naj nas odločevalci v podjetjih o tem obvestijo. V stranki namreč zavračamo tovrstna ravnanja, ki verjetno izvirajo iz starih vzorcev delovanja,« komentira Brane Kralj, generalni sekretar LMŠ.

Kralj na vprašanje, ali so bili ti posamezniki »strici iz ozadja,« odgovarja nikalno. Njihov tvit, pravi, ni povezan s primerom Janeza Zemljariča. Prejšnji petek je namreč v javnost prišla informacija, da je Zemljarič s klicem v UKC poskušal vplivati na izbiro vzdrževalca informacijske opreme. Zaradi klica so se v UKC odločili za prijavo policiji in komisiji za preprečevanje korupcije. Na ljubljanski policijski upravi so včeraj pojasnili, da niso potrdili razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, zato tudi ne vodijo predkazenskega postopka.

V imenu LMŠ so se posamezniki ponujali različnim državnim podjetjem.
Med temi državnimi družbami je bila tudi banka
To so primeri iz starih vzorcev delovanja v politiki

 

Strici še kar niso dobili imena


Premier Marjan Šarec je konec tedna ob omenjeni strankini objavi tvitnil o številu svojih prijateljev. »Številni želijo, sklicujoč se na strankino podporo ali poznanstvo, pridobiti koristi. To je sicer pričakovano, a ni dopustno. Osebno imam zelo malo prijateljev in jih več tudi ne potrebujem, sploh pa ne takih, ki jih niti ne poznam,« je zapisal.

image
Borut Pahor

Borut Pahor je na enem od televizijskih soočenj pred volitvami predsednika države novembra 2017 poudaril, da je v politiko prinesel spremembe, ker je bil prvi predsednik, ki je kot politično nevtralen združeval in bil predsednik vseh. 
V televizijskem soočenju pa se z Marjanom Šarcem nista izognila niti stricem iz ozadja, ki so tudi tedaj ostali neimenovani. Šarec je Pahorja pozval, naj imena teh stricev razkrije, da se jim bo lahko ognil, ko jih sreča. Pahor pa mu je odgovoril: "Ne skrbite, verjetno bolj skrbijo za vas, kot si ta hip predstavljate."
Tudi prvak SDS Janez Janša se je posvečal tej temi in ocenil, da v Sloveniji  "odločajo tisti, ki niso izvoljeni in le-ti za svoje odločitve ne prevzemajo nobene odgovornosti."

 


Predsednik države Borut Pahor ni odgovoril na vprašanje Dela, ali se mu je, ko je vodil vlado, dogajalo podobno, torej da so na odločanje poskušali vplivati drugi. Igor Lukšič, ki je SD vodil dve leti do maja 2014, je v enem od televizijskih nastopov povedal, da je bil začuden, ko so bile sprejete odločitve, o katerih se v stranki niso dogovorili. Z vprašanjem, kdo je torej odločil, se ni ukvarjal. Da v Sloveniji odločajo »strici iz ozadja«, so politiki v minulih letih izjavili večkrat.
 

Kaj so izjavili o stricih iz ozadja

image
Miro Cerar

Miro Cerar,
prvak SMC
Stare sile enostavno ne dopustijo, da bi delali za prihodnje generacije, pač pa jih zanima le lastna partikularna korist.


image
Dejan Židan

Dejan Židan,
prvak SD
Stricev iz ozadja je bilo preveč. Če mislijo aktivno delovati v politiki, naj kandidirajo.


image
Karl Erjavec

Karl Erjavec,
predsednik Desus
Prepričan sem, da ne odloča politika. Ali so to strici iz ozadja ali jih lahko kako drugače poimenujemo, je bolj stvar interpretacije.


image
REUTERS Janez Drnovsek

Pokojni Janez Drnovšek,
prvak LDS
Najslabše je, ko se vse začne med sabo prepletati in neka skupina fantov, 'old boysov', vse obvladuje, ima ljudi tukaj in tam in se vse med sabo zmenijo, potem se vse spelje, se tukaj to napiše, tam to reče in tam tako odloči, in to je to.