Okoljevarstvenih dovoljenj za odlagališči še ni

Ajdovci ne morejo zagotoviti finančnega jamstva za odlagališče pri Dolgi Poljani, Novogoričani so se težave lotili drugače.

Objavljeno
19. februar 2013 10.16
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica, Ajdovščina – Odlagališče odpadkov pri Dolgi Poljani, kamor vozijo odpadke iz ajdovske in vipavske občine, že od konca januarja nima okoljevarstvenega dovoljenja. Kdaj ga bodo dobili, se za zdaj ne ve, na Agenciji RS za okolje pa pravijo, da večina komunalnih podjetjih v tem primeru poišče drugo odlagališče.

Medtem ko na uradna pojasnila iz Komunalno-stanovanjske družbe Ajdovščina še čakamo, so za Delo na Agenciji RS za okolje (Arso) pojasnili, da je ključni razlog, zaradi katerega Ajdovci še niso pridobili okoljevarstvenega dovoljenja, da ne morejo zagotoviti finančnega jamstva v višini, ki je izračunana skladno s predpisi.

Koliko znaša to finančno jamstvo, nam niso odgovorili, po besedah svetovalke za odnose z javnostjo pri Arsu Verice Vogrinčič pa večina komunal, ki dovoljenja nimajo, zagotovi odlaganje na drugem odlagališču.

Drugače težavo rešujejo v Novi Gorici. »Komunala je že pred leti zaprosila za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Vlogo smo stalno dopolnjevali, leta 2011 pa nam jo je Arso zavrnil. Junija lani smo oddali novo vlogo. Vloga je od decembra popolna, je pa res, da nas je konec decembra obiskala inšpektorica in nam izdala odločbo o zaprtju odlagališča v Stari Gori, če v treh mesecih dovoljenja ne pridobimo. Z Arsom in pristojnim ministrstvom smo se dogovorili, da bo Arso našo vlogo pregledal prednostno in dovoljenje izdal pravočasno, torej do pravnomočnosti odločbe inšpektorice. Čas imamo do 7. aprila,« je povedal direktor Komunale Nova Gorica Andrej Miška. Po njegovih besedah je glavni razlog, da okoljevarstvenega dovoljenja še niso pridobili, predelava odpadkov. Prepričan je tudi, da finančni kriterij ne bi smel biti težava kot pri Ajdovcih.

Sicer pa so za obdelavo odpadkov na odlagališču v Stari Gori že najeli ustrezne stroje, kar jih bo na leto stalo 760.000 evrov. »Že od 2. januarja vse mešane komunalne odpadke, ki jih pripeljemo v center, obdelamo, tako da jih ločimo na težki del, ki se lahko odlaga, in lažji del, ki gre naprej v predelavo. Ta način obdelave je po uredbi predviden največ do konca leta 2015, ko naj bi bil tudi zgrajen nov center za ravnanje z odpadki.«