Okostenelosti institucije v 21. stoletju ni mesta

Klemenčiču bo uspelo namesto pravobranilcev pripeljati državne odvetnike.

Objavljeno
05. april 2017 22.22
mdr-Pravobranilstvo
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Ker se je po prepričanju ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča čas v pravobranilskih vrstah ustavil pred dvajsetimi leti, so sistemske spremembe nujne. Koalicija o njih sploh ne razpravlja več, zato je jasno, da institucije, kakršna je zdaj, kmalu ne bo več.

Predlog zakona o državnem odvetništvu, ki nadomešča zakon o državnem pravobranilstvu, je prestal zadnjo stopnjo odločanja, preden se bo z njim ukvarjal državni zbor. Da ne bi bil sprejet, ni dvoma, koalicija je strnila vrste, druge stranke, razen SDS, se z zakonom sploh ne ukvarjajo več, čeprav gre za zelo pomembne sistemske posege. Te prinašajo drugačen status in pristojnosti bodočih državnih odvetnikov, sedanji pravobranilci nikakor ne bodo privolili v tezo ministra Klemenčiča, da se jim ne odvzema strokovne in funkcijske samostojnosti in neodvisnosti. Drži, da niso niti sodniki niti državni tožilci, toda to po prepričanju generalnega državnega pravobranilca Jurija Groznika oblasti ne daje opravičila, da jim jemlje avtonomnost, saj v sporih, v katerih zastopajo državo, ne varujejo le interesov vlade, ampak tudi drugi dve veji oblasti.

Minister za pravosodje pa vztraja, da gre za institucijo, ki je okostenela, zato jo »je treba pripeljati v 21. stoletje«. Ne deluje dobro, edini disciplinski postopek je bil do zdaj izpeljan zgolj na njegovo vztrajanje, edini strokovni nadzor je opravil eden od njegovih predhodnikov, Lovro Šturm.