Oktobra razpis za 102 najemni stanovanji na Brdu

Stanovanjski sklad RS je začel izvajati načrt, po katerem bo do leta 2020 pridobil in oddal novih 2000 stanovanj.

Objavljeno
26. september 2017 19.27
Božena Križnik
Božena Križnik

Ljubljana – Državni stanovanjski sklad (SSRS) se vrača k svoji prvotni nalogi, ki je poskrbeti za stanovanjsko preskrbo ciljnih skupin (mladih, mladih družin, starejših), za katere je najprimernejša rešitev najem javnega stanovanja. Razpis, s katerim bo SSRS po prodajah oktobra ponudil 102 stroškovni najemni stanovanji v soseski Zeleni gaj na Brdu, je prvi znanilec sprememb.

Januarja že prve vselitve

Omenjena stanovanja so v zaključni gradbeni fazi, pravnomočno uporabno dovoljenje pričakujejo novembra. Takrat se bodo interesenti lahko prijavili na razpis, prvi izbor pa bo sklad izvedel še letos. Januarja bo sledilo sklepanje pogodb in prve vselitve.

Stanovanja so bila sicer zasnovana kot tržna, po besedah direktorja SSRS Črtomirja Remca zato niso idealna za oddajo v najem (imajo še veliko pritiklin, balkonov, shramb, vsako ima po dve parkirni mesti), kar je pri izračunu stroškovne najemnine dodatno breme, a so v SSRS vseeno poskušali naračunati sprejemljivo najemnino. Ta bo tako okoli sedem evrov za kvadratni meter, plus ali minus deset odstotkov. Na voljo bo 48 dvosobnih, 40 trisobnih in 14 štirisobnih stanovanj, s čimer bodo po Remčevih besedah pokrili dovolj širok spekter družin (razen največjih). Predviden je najem za nedoločen čas, brez vnaprej določene možnosti poznejšega odkupa.

Ker v Ljubljani zelo primanjkuje najemnih stanovanj (slišati je celo ocene o primanjkljaju 10.000 enot), se Remec ne boji, da njihova ponudba ne bi privabila dovolj interesentov. Prej nasprotno. Prednost pri najemu bodo imele mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom, družine in mlade osebe. Če bo za isto stanovanje več kandidatov z enakim številom točk, bo odločil računalniški izbor.

»S temi stanovanji smo začeli izpolnjevati naš načrt 2000 novih najemnih stanovanj do leta 2020,« je poudaril Remec. »Tako bomo imeli skupaj 650 stroškovnih najemnih stanovanj, če prištejemo neprofitna, se že bližamo 4000 stanovanjem. Po viziji do leta 2025 naj bi fond najemnih stanovanj podvojili. To je bistvo stanovanjske politike, ki nas zavezuje k povečevanju najemnega fonda stanovanj.«


Direktor stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Naložba v podjetje Spekter in zemljišče v Mariboru

Sklad se po nalogu vlade pojavlja na trgu tudi kot vlagatelj. Pravkar končuje postopek nakupa družbe Spekter, ki je v lasti Rudnika Trbovlje-Hrastnik. To je družba z več kot 2000 neprofitnimi najemnimi stanovanji, vsaj še toliko jih ima v upravljanju. SSRS je že opravil vse potrebno: dal je oceniti ciljno družbo, opravil skrbne preglede, pripravil vlogo za prijavo koncentracije, se pogajal o pogojih in ceni. Njegov nadzorni svet mu je dal soglasje za nakup stoodstotnega deleža za maksimalno 6,8 milijona evrov. Če se bo nadzorni svet rudnika strinjal z novo ponudbo, bo SSRS v petek podpisal kupoprodajno pogodbo.

Nakupna tarča sklada so tudi zemljišča. V Mariboru, na lokaciji Kamenškova, naj bi od DUTB kupil skoraj 40.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, nadzorniki pa so potrdili tudi izboljšanje ponudbe za nakup še nekoliko večje parcele, prav tako od DUTB, na lokaciji Veljka Vlahovića v Mariboru. Za prvo slabi banki ponuja dva milijona, za drugo pa 1,6 milijona evrov (plus DDV).

Nakup je smiseln, saj je v Mariboru pomanjkanje javnih najemnih stanovanj velik problem, finančno izčrpana občina je prodala 50 neprofitnih stanovanj. Pomagal bo državni stanovanjski sklad; na Kamenškovi namerava v prvi fazi zgraditi 189, v drugi pa še 160 stanovanj. Zemljišče je v umirjenem delu mesta, ob stanovanjskih blokih in naselju hiš, ob zelenem območju pod Pohorjem, z urejeno komunalo in avtobusnimi povezavami. Prostorski načrt je sprejet, gradbeno dovoljenje za okoli 250 najemnih stanovanj naj bi sklad dobil v prvi polovici leta 2018 in takoj začel graditi. Sklad pripravlja tudi projekt 250 javnih najemnih stanovanj v Kranju.

Sklad bo sofinanciral tudi dnevno varstvo starejših

Spremembe se bodo zgodile tudi pri sofinanciranju stanovanjskih enot za starejše. V programu do leta 2020 je za ta namen po novem predvidenih 15 milijonov evrov. Dodana je možnost sofinanciranja stanovanjskih enot za bivanje in oskrbo starejših v centru dnevnega varstva (kar je po Remčevem mnenju posebna dodana vrednost programa, če izhajamo iz vse večje potrebe po varstvu za starejše, ki niso več sposobni ves čas skrbeti zase). In nazadnje, sredstva sklada bo od zdaj mogoče pridobiti tudi za obnovo objektov, kjer bo SSRS sofinanciral le investicijska vzdrževalna dela, in nakup vgrajene opreme.