V karanteni v hotelu Paka ena oseba odveč

Velenjski občinarji so opozorili na osebo, ki je ponoči skušala neupravičeno izkoristi karanteno. Med 42 Slovenci sta okužena dva. 

Objavljeno
28. marec 2020 14.31
Posodobljeno
28. marec 2020 18.37
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
STA
Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri dveh od 42 Slovencev, ki so jih v petek pripeljali iz Madrida in jih nastanili v karanteni v velenjskem hotelu, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Gre za dve mlajši osebi, ki se dobro počutita, tako da ostajata v karanteni v Velenju.

Po prihodu v karanteno v Velenje so vseh 42 ponovno testirali na okužbo z novim koronavirusom. Na testiranju v Španiji so bili namreč izvidi vseh negativni. Testiranje bodo ponovili čez šest in nato še čez 14 dni, je v petek pojasnil velenjski podžupan Peter Dermol.

Skrb za 42 nastanjenih Slovencev je prevzela velenjska občina, po Dermolovih navedbah jim zagotavlja prehrano, poskrbeli so za varovanje. Vsi nastanjeni so namreč v strogi karanteni in ne smejo zapuščati hotela niti svojih sob, hrano jim dostavljajo pred vrata.
 

V karanteni ena oseba preveč


Kot poroča STA, so so imeli v Paki ponoči dodaten zaplet. Kot so danes pojasnili na občini, je okrog druge ure zjutraj pred vhod hotela prišla ženska in prepričala varnostnike, da je prišla iz Španije. Zatrjevala je, da je dobila odredbo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in da se mora zglasiti v karanteno v hotel Paka. Vso potrebno dokumentacijo za karanteno pa naj bi ji dostavili naslednji dan, torej danes.

Ker ponoči niso mogli preveriti njene izjave, so jo namestili v karanteno. Danes se je izkazalo, da je njena zgodba neresnična. Ženska sploh ni bila v Španiji, ampak je želela v karanteno zaradi osebnih težav. Policija je pri njenih starših preverila, da ni bila v Španiji in da ni prišla z letalom iz Španije skupaj z ostalimi osebami, ki so že v karanteni.

Ob 16.30 so jo predali policiji v nadaljnji postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, so sporočili z velenjske občine.

Evakuacija Slovencev po svetu se medtem nadaljuje. Vsi, ki se bodo vrnili v domovino, bodo napoteni v karanteno. 

 

V domu starejših občanov v Postojni so v petek zvečer potrdili okužbo pri enem od zaposlenih. Danes bodo testirali vse zaposlene in stanovalce. 

Kako je za ukrepe poskrbljeno v domovih za starejše?