Japonski premier: Za OI 2021 pomembno, da se odkrije cepivo

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: Japonski premier Abe je izrazil upanje vlade, da bodo lahko OI pripravili v celoviti obliki, to je z gledalci ob tekmovališčih. FOTO: Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Japonski premier Abe je izrazil upanje vlade, da bodo lahko OI pripravili v celoviti obliki, to je z gledalci ob tekmovališčih. FOTO: Issei Kato/Reuters



20.42 Dodana je nova kontrolna točka na cestni povezavi na mejnem območju z Italijo

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji izdala nov Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah RS; med izjemami za vstop v Slovenijo so skladno z odlokom tudi zdravstveni razlogi, rezervirana nočitev in lastništvo nepremičnine, za nekatere osebe  je zahtevan negativni izvid testa.

Poleg tega je, kot je razvidno iz poročila, objavljenega na vladni spletni strani, dodana nova kontrolna točka na cestni povezavi na mejnem območju z Italijo, in sicer Gorjansko ‒ San Pelagio. »Na tej točki je prestop državne meje dovoljen samo dnevnim delovnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov.«

Prav tako je vlada na seji sklenila razporediti sredstva za več namenom, med drugim za enkratni solidarnostni dodatek za upokojence, za prispevke za zdravstveno zavarovanje odsotnih z dela in za dijaške domove.

20.34  Na Irskem prvič od sredine marca brez nove smrtne žrtve covida-19

Prvič od 21. marca se je zgodilo, da na Irskem niso zabeležili nobene nove smrti zaradi covida-19, kar se je zgodilo prvič od 21. marca. Čeprav še vedno potrjujejo nove okužbe, je premier Leo Varadkar to označil za pomemben mejnik. Doslej je v državi po okužbi z novim koronavirusom umrlo 1606 ljudi, na vrhuncu epidemije so 20. aprila v enem dnevu zabeležili 77 smrtnih žrtev.

Irska je ukrepe za zajezitev epidemije začela rahljati pred tednom dni - na delo so se med drugim lahko vrnili tisti, ki službo opravljajo zunaj, odprle so se nekatere trgovine, znova je bilo mogoče igrati nekatere športe, kot sta tenis in golf. FOTO:&nbs
Irska je ukrepe za zajezitev epidemije začela rahljati pred tednom dni - na delo so se med drugim lahko vrnili tisti, ki službo opravljajo zunaj, odprle so se nekatere trgovine, znova je bilo mogoče igrati nekatere športe, kot sta tenis in golf. FOTO:&nbs


19.50 V Luksemburgu se znova odpirajo restavracije in kavarne

Luksemburg je danes naznanil nadaljnje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu. Med drugim se znova odpirajo restavracije in kavarne - od srede bodo lahko goste postregli na terasah, od petka pa tudi v notranjih prostorih, je sporočil premier Xavier Bettel. Med mizami mora biti 1,5 metra razmaka, za vsako od njih pa bodo lahko sedeli največ štirje ljudje. Vsi gostinski lokali bodo morali ob polnoči zapreti vrata. Ob vstopu bo potrebna zaščitna maska.

19.27 Črna gora za nekatere države, tudi za Slovenijo, meje odpira v začetku junija

Črna gora bo v začetku junija odprla meje za nekatere države, tudi Slovenijo, je danes sporočil črnogorski premier Duško Marković. Dodal je, da bo država meje odprla za tiste države, ki izpolnjujejo merila črnogorskega Inštituta za javno zdravje, to je 25 obolelih s covidom-19 ali manj na 100.000 prebivalcev. Poleg Slovenije bo Črna gora meje odprla še za Hrvaško, Avstrijo, Nemčijo, Poljsko, Češko, Madžarsko, Albanijo in Grčijo, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

19.02 Češka bo na meji z Avstrijo in Nemčijo izvajala le še naključne preglede

Češka policija s torkom končuje sistematičen nadzor na meji z Avstrijo in Nemčijo. Namesto tega bo izvajala le še naključne preglede, je po današnjem zasedanju vlade sporočilo češko notranje ministrstvo. Uradno se sicer glede vstopa v državo za tuje državljane ne spreminja nič. Tako za tuje državljane kot za Čehe ob vstopu na Češko ostaja obveznost bodisi predložitve negativnega testa na koronavirus bodisi odhod v karanteno, navedbe tiskovne predstavnice notranjega ministrstva povzema nemška tiskovna agencija DPA.

18.16 Japonski premier: Za OI 2021 pomembno, da se odkrije cepivo

Japonski premier Shinzo Abe je povedal, da je za organizacijo olimpijskih iger prihodnje leto v Tokiu izjemno pomembno, da se odkrije cepivo in da bo novi koronavirus pod nadzorom »ne le na Japonskem, ampak tudi drugje po svetu«. To je izjavil, ko je danes odpravil izredne razmere v še zadnjih delih države. Abe je po poročanju japonskih medijev, ki jih povzemajo tudi drugje po svetu, izrazil upanje vlade, da bodo lahko OI pripravili v celoviti obliki, to je z gledalci ob tekmovališčih.

17.57 Lufthansa in nemška vlada dosegli dogovor o državni pomoči

Nemški letalski prevoznik Lufthansa in nemška vlada sta se dogovorila za državno pomoč podjetju, sta danes sporočili obe strani. Pomoč v vrednosti devet milijard evrov morajo potrditi še nadzorniki in skupščina Lufthanse ter Evropska komisija. Lufthansa je bila pred pandemijo novega koronavirusa operativno zdravo in dobičkonosno podjetje z dobro perspektivo, se je pa s koronsko krizo znašla v eksistenčni krizi. Stabilizacijski paket upošteva tako potrebe podjetja kot potrebe davkoplačevalcev in zaposlenih v skupini Lufthansa, ki so odvisni od ohranitve močnega podjetja, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočila nemška vlada.

FOTO: Arne Dedert/AFP
FOTO: Arne Dedert/AFP


16.49 Mali kraški maraton dokončno prestavljen na marec 2021

Mali kraški maraton je dokončno prestavljen na prihodnje leto. Razlog za prestavitev pa so slabi obeti po izboljšanju razmer do konca tega koledarskega leta, so na uradni spletni strani prireditve sporočili organizatorji. Po novem bo 20. izdaja tega maratona potekala 21. marca 2021. Za vse ljubitelje prireditve bodo 14. junija letos vseeno organizirali virtualni mali kraški maraton.
Organizatorji so sporočili, da bodo vse doslej plačane prijave tekačev in tekačic samodejno prenesene na marec prihodnje leto. Rok za odjavo pa imajo tekači do 28. maja letos.

16.43 Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska za popolno odprtja meja sredi junija

Če bodo številke glede pandemije virusa sars-cov-2 še naprej vzpodbudne, se Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska zavzemajo za popolno odprtje meja sredi junija. Končno odločitev o odprtju meja med omenjenimi državami bodo sprejeli premierji, je danes sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Schallenberg pri tem po navedbah APA danes ni omenil Italije in Slovenije. Ob tem so na Dunaju zgolj dodali, da poteka »redna izmenjava mnenj z vsemi sosednjimi državami«, tudi z Italijo in Slovenijo, in napovedali, da naj bi se avstrijski zunanji minister še nocoj po telefonu pogovarjal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiem. »Omejitev prostega pretoka oseb z Italijo mora biti čim krajša, a ostati v veljavi, dokler bo potrebno,« so še sporočili z avstrijskega zunanjega ministrstva.

16.22 Cigler Kralj: V pripravi načrt za obvladovanje okužb v domovih starejših ob morebitnem drugem valu

Ukrepi za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb z novim koronavirusom v domovih za starejše so bili po oceni ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja uspešni, saj v 90 odstotkih domov niso zaznali okužbe. So pa aktivnosti ministrstva že usmerjene v oblikovanje načrta za obvladovanje okužb ob morebitnem drugem valu, je v DZ pojasnil minister. Na ministrstvu tako oblikujejo delovno skupino za pripravo načrta za obvladovanje okužb, v katero bodo vključeni stroka, predstavniki izvajalcev in obeh pristojnih ministrstev. Protokoli bodo po njegovi napovedi pripravljeni v najkrajšem možnem času, želi pa si, da bi bili strokovni in dobri, podprti z izkušnjo pandemije, pa tudi preprosti in uporabni.

16.03 Na Švedskem za covidom-19 umrlo že več kot 4000 ljudi

Na Švedskem je danes število smrtnih žrtev novega koronavirusa preseglo 4000, so sporočile zdravstvene oblasti. Smrtni davek v državi, ki se je odločila za mehkejši pristop k poskusom za zajezitev izbruha, je bistveno višji kot v sosednjih nordijskih državah, ki so uvedle znatno ostrejše ukrepe. 90 odstotkov preminulih je bilo starejših od 70 let, navedbe zdravstvenih oblasti povzema francoska tiskovna agencija AFP. Na Švedskem so našteli 399 smrti na milijon prebivalcev, kar je veliko več kot v sosednjih državah - na Norveškem je umrlo 43 ljudi, na Danskem 97 in na Finskem 56 ljudi na milijon prebivalcev. Je pa še vedno smrtni davek na Švedskem nižji kot v najhuje prizadetih državah v Evropi. 

Kritiki švedske oblasti obtožujejo, da se igrajo z življenji, ker niso uvedle strožjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. A zdravstvene oblasti svoj mehkejši pristop branijo kot dolgoročno vzdržen. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Kritiki švedske oblasti obtožujejo, da se igrajo z življenji, ker niso uvedle strožjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. A zdravstvene oblasti svoj mehkejši pristop branijo kot dolgoročno vzdržen. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP


Preberite še: Pristop Švedske je zgrešen​

15.27 Solidarnostni dodatek prejelo že 52 tisoč študentov

Država je do minulega petka solidarnostni dodatek v višini 150 evrov izplačala 52.180 študentkam in študentom. Prav danes pa se izteče tudi rok za študente, ki vlog za ta dodatek še niso oddali in želijo nakazila prejeti do 1. junija, je na seji DZ pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

15.04  Na Hrvaškem naj bi do konca maja sprostili pogoje za vstop turistov iz srednjeevropskih držav

Hrvaška turistična zveza (HUT) je danes sporočila, da so prejšnji konec tedna na Hrvaškem ob rahljanju epidemioloških ukrepov odprli 133 hotelov in 65 kampov. Hrvaški mediji poročajo, da je bilo v nedeljo na Hrvaškem približno 22.000 turistov. Do konca meseca naj bi dodatno sprostili pogoje za vstop turistov iz držav Srednje Evrope.

Pričakujejo, da bodo do konca meseca z uvedbo spletne aplikacije dodatno olajšali vstop državljanom Slovenije. Spletna aplikacija bo omogočala tudi vzpostavitev hitrega pasu za vstop turistov na meji, je napovedalo hrvaško ministrstvo za turizem.
Do konca maja bodo potovanja čez hrvaško mejo omogočili tudi turistom iz Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške, junija pa tudi iz Nemčije in Poljske, jo dodali v sporočilu za javnost.

Preberite še: Kacin zavrača očitke na račun dela slovenske diplomacije

14.51  Turingija in Saška bi odpravili omejitve, Merklova kritična

Nemški zvezni deželi Turingija in Saška, ki beležita nizke stopnje okužb z novim koronavirusom, sta napovedali odpravo praktično vseh omejevalnih ukrepov s 6. junijem. To je že vzbudilo ostre odzive v vladni koaliciji pod vodstvom nemške kanclerke Angele Merkel. V skladu z nemško zakonodajo imajo zvezne dežele veliko pristojnosti pri določanju zdravstvene politike in s tem tudi glede določanja omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Merklova, ki je požela precej odobravanj v času spopadanja s krizo, pa se že ves čas sooča s pritiski deželnih vlad glede rahljanja ukrepov, predvsem v smeri ponovnega zagona gospodarskih dejavnosti.

14.20 Danska še bolj odpira mejo za Nemce in Skandinavce

Danska je danes še dodatno razrahljala omejitve na meji za državljane Nemčije, Norveške, Švedske, Finske in Islandije. V državo lahko tako od danes vstopijo stari starši, ki imajo na Danskem svoje vnuke, mejo pa lahko prečkajo tudi neporočeni partnerji Dancev, če so skupaj najmanj pol leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Dansko bodo spet smeli tudi tisti Nemci in Skandinavci, ki imajo tam počitniško hišo ali stanovanje. Do konca tedna naj bi vlada v Koebenhavnu sporočila še načrte, kako bodo potekale počitnice v poletnih mesecih in kako bodo na Danskem odpirali turistični sektor.

13.55 Pilot šele na Sardiniji ugotovil, da je letališče zaprto

Letalo Airbus A320 nemškega nizkocenovnega letalskega prevoznika Eurowings je s samo dvema potnikoma v soboto letelo iz Nemčije na italijanski otok Sardinija, kjer pa so ugotovili, da je letališče zaradi ukrepov za omejevanje širjenja virusa zaprto in da ga bodo odprli šele konec junija. Ko letalu niso dovolili pristati, se je vrnilo nazaj, nesrečna potnika pa so premestili na drug let.

Tiskovni predstavnik Eurowingsa iz skupine Lufthansa je danes priznal, da na letališču v Düsseldorfu niso preverili, ali je letališče na Sardiniji odprto, in da bi na letu to morali vedeti, saj je bil podatek na voljo na standardnem obvestilu za pilote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

12.50 V Španiji odpirajo plaže, v Madridu in Barceloni se lahko ljudje spet srečajo

Prebivalci Madrida in Barcelone se po desetih tednih najstrožje karantene med vsemi lahko od danes spet srečajo s prijatelji, posedijo v parkih ali na terasah lokalov in restavracij. Prebivalci manj prizadetih španskih pokrajin pa lahko znova uživajo na plažah. Za tuje obiskovalce bo vstop v državo brez karantene mogoč s 1. julijem.

Največji španski mesti Madrid in Barcelono je epidemija covida-19, ki je v državi zahtevala 28.752 življenj, potrdili pa so 235.772 primerov okužbe, najhuje prizadela, zato tam šele danes začenjajo prvo fazo postopnega sproščanja ukrepov. Prebivalci se lahko družijo v skupinah do največ deset ljudi, v Madridu je znova oživel park Retiro, ki je bil zaprt od sredini marca, uporaba zaščitnih maska pa je obvezna povsod, kjer ni mogoče ohranjati dvometrske razdalje.

Po desetih tednih karantene so v najbolj okuženih španskih mestih, Madridu in Barceloni, danes spet lahko odprli bare in restavracije. Na fotografiji prizor s Plaza  Mayor, osrednjega trga v Madridu. FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP
Po desetih tednih karantene so v najbolj okuženih španskih mestih, Madridu in Barceloni, danes spet lahko odprli bare in restavracije. Na fotografiji prizor s Plaza  Mayor, osrednjega trga v Madridu. FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP


Približno 22 milijonov prebivalcev od skupno 47 pa je medtem danes vstopilo v drugo fazo rahljanja ukrepov. Po več kot dveh mesecih so znova odprli bazene in plaže na Balearskih in Kanarskih otokih ter številnih obalnih pokrajinah države, a jih lahko obiščejo samo prebivalci provinc, kjer se te nahajajo. Prehajanje med provincami namreč še vedno ni dovoljeno, za tujce pa ob vstopu v državo velja 14-dnevna karantena. Plaža v Barceloni je odprta samo za rekreacijo in sprehode.

Od 1. julija za tuje obiskovalce ne bo več obvezna 14-dnevna karantena, je sporočila zunanja ministrica Arancha Gonzalez Laya. »Julija bomo postopno odprli Španijo mednarodnim turistom, odpravili karanteno, zagotovili najvišje standarde zdravstvene varnosti,« je tvitnila in dodala, da je najhujše za njimi. Še pred tem je ministrica za turizem Reyes Maroto po poročanju BBC sporočila turistom, da lahko začnejo opravljati rezervacije za dopustovanje julija.

Zaradi strogosti in dolgega trajanja omejitev gibanja in karantene v državi narašča nezadovoljstvo. Proteste vzpodbuja tudi skrajno desna stranka Vox, ki je tako v soboto pripravila  protest proti ukrepom vlade, na katerem je več tisoč avtomobilov zapolnilo več središč velikih mest po državi.

12.10 Vatikanske muzeje bodo spet odprli 1. junija

Po zaprtju zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa 8. marca bodo vatikanski muzeji vrata ponovno odprli 1. junija, obiskovalci pa bodo morali obvezno uporabljati obrazne maske, upoštevati medsebojno razdaljo, ob vstopu pa jim bodo izmerili tudi telesno temperaturo. Poleg tega si bodo morali vstopnice po pisanju nemške tiskovne agencije dpa rezervirati vnaprej.

Prav tako 1. junija bodo ponovno odprli papeževo poletno rezidenco Castel Gandolfo 30 kilometrov jugovzhodno od Rima, bazilika sv. Petra v Rimu pa je ponovno odprta že od 18. maja.

Vatikanski muzeji se poleg svojih kiparskih in slikarskih zbirk ponašajo z znamenito Sikstinsko kapelo s poslikavami italijanskega renesančnega umetnika Michelangela in Rafaelovimi stancami, ki jih je poslikal še en velikan italijanske renesanse, Rafael Santi.

11.40 Črna gora prva evropska država brez koronavirusa

Črna gora je v nedeljo, 68 dni po prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom, razglasila, da v državi ni več obolelih z boleznijo covid-19, s čimer je postala prva država v Evropi brez koronavirusa.

V Črni gori po podatkih tamkajšnjega inštituta za javno zdravje že 20 dni zapored niso potrdili nobene nove okužbe. Prav tako v državi ni nobenega aktivnega primera okužbe, zdravstvene oblasti pa so sporočile, da bodo razglasile konec epidemije, ko v državi 28 dni zapored ne bodo potrdili nobene nove okužbe.

V Črni gori so od sredine marca okužbo potrdili pri 324 ljudeh, devet jih je umrlo, zaradi neupoštevanja ukrepov za preprečitev širjenja virusa pa so sprožili postopke proti 1768 državljanom, ki so morali v dobrodelne namene skupno vplačati 106.000 evrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

11.25 Brez prihodov turistov in z 99-odstotnim padcem prenočitev

V Sloveniji zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa aprila nismo zabeležili nobenih prihodov turistov, v turističnih nastanitvenih obratih pa so ustvari 11.000 prenočitev, kar je 99 odstotkov manj kot aprila lani. Poleg tega so večino prenočitev znotraj vzgojno-izobraževalnih programov ustvarili tuji študentje v okviru mednarodnih študijskih izmenjav.

Kot kažejo podatki statističnega urada, so slovenski turistični delavci od januarja do konca aprila zabeležili nekaj več kot 660.000 prihodov turistov, kar je 52 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, in nekaj več kot 1,8 milijona njihovih prenočitev, kar je 47 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Ob tem so domači turisti ustvarili za 39 odstotkov manj prenočitev, tuji pa za polovico.

Zaradi epidemije novega koronavirusa aprila v Sloveniji nismo zabeležili nobenih prihodov turistov, število prenočitev pa se je zmanjšalo za 99 odstotkov, še te redka pa so ustvarili tuji študenti, ki so pri nas na izmenjavi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zaradi epidemije novega koronavirusa aprila v Sloveniji nismo zabeležili nobenih prihodov turistov, število prenočitev pa se je zmanjšalo za 99 odstotkov, še te redka pa so ustvarili tuji študenti, ki so pri nas na izmenjavi. FOTO: Jure Eržen/Delo


11.00 Madžarska znova odprla mejo s Srbijo, s Slovenijo jo ohranja zaprto

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po srečanju s srbsko ministrico za evropske povezave Jadranko Joksimović in predsednikom vojvodinske skupščine Ištvanom Pastorjem sporočil, da lahko srbski in madžarski državljani od danes na vseh devetih mejnih prehodih med državama prosto prehajajo mejo med državama, pri čemer jim po prestopu meje ni treba v karanteno. Szijjarto je pojasnil, da se je madžarska vlada za ta korak odločila, potem ko je srbska vlada v petek sprejela odločitev, da lahko srbski in tuji državljani vstopijo v državo brez opravljenega testa za novi koronavirus in karantene.

10.45 V Grčiji po dveh mesecih spet stekla trajektni in letalski pomet

V Grčiji so danes znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki, ki so jih v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ustavili pred več kot dvema mesecema. Znova so odprli tudi bare in restavracije, kjer lahko za mizo sedi največ šest ljudi.

Trajekti delujejo z nekaterimi omejitvami. Na otoke v Egejskem in Jonskem morju lahko potujejo vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa, trajekti so lahko le polovično zasedeni, kabine pa si lahko po poročanju nemške tiskovne agencije dpa delijo samo družinski člani ali pari.

Trajektne povezave z Italijo, ki so glavna povezava za turiste iz zahodne Evrope, medtem ostajajo zaprte.
Grška vlada je napovedala, da namerava za turiste državo popolnoma odpreti med poletno sezono, do konca tega meseca pa naj bi objavila tudi seznam seznam držav, katerih državljani bodo lahko vstopili v državo brez karantene ali testiranja na okužbo z novim koronavirusom. S turizmom in povezanimi panogami Grki ustvarijo 30 odstotkov svojega bruto domačega proizvoda.

10.15 Beneški filmski festival v načrtovanem terminu in tudi s filmi odpovedanega Cannesa?

77. izdaja filmskega festivala v Benetkah, bo kljub temu, da zaradi epidemije nekaterih filmskih produkcij ne bo mogoče dokončati, potekala v standardnem festivalskem terminu na začetku septembra. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
77. izdaja filmskega festivala v Benetkah, bo kljub temu, da zaradi epidemije nekaterih filmskih produkcij ne bo mogoče dokončati, potekala v standardnem festivalskem terminu na začetku septembra. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP


Filmski festival v Benetkah bo potekal v načrtovanem terminu, od 2. do 12. septembra, je v nedeljo sporočil predsednik dežele Benečija (Veneto) in član nadzornega sveta festivala Luca Zaia, čeprav, kot je dejal, vse filmske produkcije zaradi epidemije verjetno ne bodo končane. Filmski festival v francoskem Cannesu, ki bi moral potekati te dni, pa so zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja koronavirusa za letos odpovedali. Kot je dejal direktor festivala Thierry Fremaux, je bila nekaj časa kot možnost v zraku tudi prestavitev na september, a se za to na koncu niso odločili, da ne bi zasedli termina festivalu v Benetkah, zdaj pa se pogovarjajo, da bi se na Lidu zbrali vsi ljubitelji sedme umetnosti in skupaj predstavili filme.

Že v januarju so organizatorji znamenite beneške Mostre sporočili, da bo mednarodni žiriji 77. izdaje predsedovala avstralska filmska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett. Umetniški direktor festivala Alberto Barbera je ob novici, da bo predsedovala žiriji, igralko označil kot »ikono sodobnega filma, ki je ustvarjala pod vodstvom največjih režiserjev zadnjih dveh desetletij in ki jo občinstvo obožuje, njen izjemen igralski talent v kombinaciji z njeno edinstveno inteligenco ter iskreno predanostjo kinematografiji pa so idealne lastnosti za predsednico žirije«.

09.45 Med karanteno najbolj gledali Prijatelje

V ZDA je med karanteno zaradi epidemije novega koronavirusa najbolj gledana televizijska serija Prijatelji, kaže raziskava, ki jo je ameriška spletna platforma cabletv.com izvedla med skoraj 7000 gledalci v 50 zveznih državah.
Serija o šestih prijateljih, posneta med letoma 1994 in 2004, je bila najbolj priljubljena v enajstih zveznih državah; Kaliforniji, Teksasu, Floridi, New Yorku, Ohiu in Severni Karolini...

Na drugem mestu po gledanosti je animirana komična serija za odrasle Rick in Morty, pri kateri v ZDA predvajajo najnovejšo, četrto sezono. Med najbolj gledanimi televizijskimi serijami so bile še Talenti v belem, Zakon in red, Kriva pota in Zvezdne steze.

08.45 Čehi odpirajo bare in zastonj točijo pivo

Na Češkem bodo po več tednih strogih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 danes znova odprli bare in restavracije. Mnogim se bo tako končno uresničila želja po vrčku piva, pri čemer bodo do njega lahko prišli tudi zastonj. Največja češka pivovarna se je namreč odločila za promocijsko kampanjo, poročajo češki mediji. Vsak gost, ki bo danes naročil vrček točenega piva Pilsner Urquell, bo drugi vrček dobil zastonj, poročanje čeških medijev še povzema britanski BBC.

Na Češkem je od danes dovoljeno tudi zbiranje ljudi v skupinah do 300, znova se odpirajo hoteli, živalski vrtovi in bazeni,  uporaba zaščitnih mask pa je obvezna le še v trgovinah in na javnem prevozu.

08.00 Trump zaradi širjenja okužbe omejil potovanja iz Brazilije

Bela hiša je v nedeljo sporočila, da ZDA po Kitajski, EU in Veliki Britaniji uvajajo omejitve tudi za potovanja iz Brazilije, kjer strmo narašča število okuženih z novim koronavirusom. V ZDA ne sme vstopiti nihče, ki je bil v Braziliji 14 dni pred potjo v ZDA, razen tistih, ki imajo dovoljenje za delo in bivanje v ZDA in nekaterih drugih izjem.

Brazilija je imela do nedelje več kot 350.000 okuženih s koronavirusom in več kot 22.000 mrtvih, ZDA pa 1.643.000 okuženih in 97.711 mrtvih. Omejitve za potovanja iz Brazilije je naznanila tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany, ki je dejala, da predsednik Donald Trump s tem ukrepom ščiti ZDA.

Epidemija koronavirusa se v Braziliji še naprej hitro širi, do nedelje so poročali že o več kot 350.000 okuženih in več kot 22.000 mrtvih, zaradi česar so ZDA močno omejile vstop potnikov iz najbolj obolele države v Latinski ameriki na svoja tla.<br />
FO
Epidemija koronavirusa se v Braziliji še naprej hitro širi, do nedelje so poročali že o več kot 350.000 okuženih in več kot 22.000 mrtvih, zaradi česar so ZDA močno omejile vstop potnikov iz najbolj obolele države v Latinski ameriki na svoja tla.
FO


07.30 Pred evropskim tednom boja proti raku poziv k skrbi za zdravje tudi ob epidemiji

Pred začetkom evropskega tedna boja proti raku Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Onkološki inštitut Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ministrstvo za zdravje in Državni program obvladovanja raka opozarjajo, da opuščanje priporočil proti raku lahko privede do bistveno hujših posledic, kot jih prinaša novi koronavirus.

»Še toliko bolj je pomembno, da posamezniki upoštevamo priporočila za zdravo življenje brez raka tudi v tem času, ko nas je morda bolj kot raka strah koronavirusa in ko morda nočemo obremenjevati zdravstvenih delavcev zaradi bolezni, ki niso povezane s koronavirusom,« pravi predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Urška Ivanuš.

V času epidemije je število onkoloških obravnav upadlo, kažejo podatki slovenskega registra raka. Iz podatkov NIJZ izhaja, da je bilo v aprilu izdanih manj napotnic za onkološko obravnavo tako za prvi kot kontrolne preglede,  napotovanje bolnikov na onkološko genetsko svetovanje in testiranje, pa se je praktično ustavilo.

Breme raka se v Sloveniji iz leta v leto povečuje. Letno zboli okrog 15.200 ljudi, umre pa približno 6200 bolnikov. Od leta 2009 je rak v Sloveniji vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu. Rak je tudi vodilni vzrok prezgodnje smrti, saj povzroča okrog 44 odstotkov vseh smrti pred 65. letom, so zapisali.

Od leta 2009 je v Sloveniji rak vodilni vzrok smrti pri moških in drugi pri ženskah, na kar po opozorilih stroke ne smemo pozabiti kljub epidemiji koronavirusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Od leta 2009 je v Sloveniji rak vodilni vzrok smrti pri moških in drugi pri ženskah, na kar po opozorilih stroke ne smemo pozabiti kljub epidemiji koronavirusa. FOTO: Leon Vidic/Delo


07.00 V socialnovarstvenih zavodih začenjajo sprejemati uporabnike

V domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami, varstveno-delovnih centrih, socialnovarstvenih zavodih za usposabljanje ter nadomestnih oblikah bivanja in oskrbe bodo danes znova začeli sprejemati uporabnike, ki so bili med epidemijo covida-19 v domači oskrbi, pa tudi nove oskrbovance.

Sprejemali bodo le tiste, pri katerih ni potrjena okužba z novim koronavirusom. V skupnosti socialnih zavodov ob tem opozarjajo na nekatera nejasna navodila pristojnega ministrstva. Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, bodo lahko nove sprejeme organizirali le, če zagotavljajo vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim. Pridobiti bodo morali pozitivno mnenje koordinatorjev in območno pristojnega epidemiologa.

Komentarji: