Osnovnošolci in dijaki v razredih kmalu brez mask

Učenci in dijaki bodo maske še vedno morali nositi ob stiku z osebami, ki niso iz njihovega razreda.
Fotografija: Nošenje mask ne bo več obvezno v razredih med poukom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Nošenje mask ne bo več obvezno v razredih med poukom. FOTO: Jure Eržen/Delo

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bergant je pojasnila, da bo odlok o nošenju mask v osnovnih in srednjih šolah razrahljan. Osnovnošolcem in dijakom po novem ne bo več treba nositi mask med poukom v razredu oziroma »znotraj mehurčka«. 



Državna sekretarka dr. Tina Bregant. FOTO: Mavric Pivk/Delo 
Državna sekretarka dr. Tina Bregant. FOTO: Mavric Pivk/Delo 
Smo v fazi plesa z virusom, naredimo en korak naprej in dva nazaj ali obratno,​ je ob komentarju razrahljanja pravil nošenja mask v šolah povedala državna sekretarka Tina Bergant. Še vedno je priporočeno, da otroci sedijo na ustrezni medosebni razdalji, maske pa morajo nositi v stiku z osebami, ki niso iz njihovega razreda. Spremembe bodo razbremenile tudi učitelje prve triade, ki jim zaščitne maske ne bo treba obvezno nositi. 

Zaščitne maske oziroma druge oblike zaščite še naprej ostajajo obvezne za predavatelje in študente na fakultetah. Predavatelji morajo nositi maske, vizirje oziroma uporabiti drugo obliko zaščite, kot je na primer pleksi steklo.

Kljub današnjemu rekordnemu številu novih okužb – včeraj so našteli 203 novookužene osebe – novega zaostrovanja ukrepov po besedah Tine Bergant trenutno ni na vidiku. Kot je povedala, v svetovalni skupini, kjer iščejo ravnotežje med ukrepi in delovanjem (podhranjenega) zdravstva, upajo, da se bo eksponentna rast okužb ustavila z obstoječimi ukrepi. 

Vladni govorec Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci dejal, da je ob novem rekordnem številu novih potrjenih okužb nujno upoštevati preventivne ukrepe. Kljub temu da epidemija ni razglašena, živimo v njej, je dejal Kacin. Premagamo jo lahko le z upoštevanjem priporočil in ukrepov, meni. Vlada načrtuje akcije obveščanja in ozaveščanja o okužbah in preventivnih ukrepih po občinah in podjetjih. Kacin poudarja, da aplikacija za sledenje in obveščanje deluje, ter polaga na srce, naj jo ljudje uporabljajo.

​Vlada je na seji danes dopoldne sprejela načrt za ukrepanja v drugem valu epidemije. Predstavili ga bodo v prihodnjih dneh. Sprejela je tudi odlok, po katerem se testi iz drugih držav EU, ki niso starejši od 48 ur, obravnavajo kot veljavni, če so bili izdani pri institucijah, ki sta jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne.

Novost je tudi, da oseba, ki mejo prehaja zaradi stikov z ožjimi družinskimi člani in se vrača v 72 urah, za vstop v državo ne bo potrebovala testa. Prav tako osebe, mlajše od 14 let in v spremstvu odraslih oseb, testov ob vstopu v državo ne bodo potrebovale, če bo odrasla oseba predložila veljaven negativni test na okužbo s koronavirusom. Novost je tudi, da se bodo enako kot države članice schengenskega območja obravnavale tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan.

Preberite še:

Komentarji: