Ošpice v Ljubljani in na Gorenjskem

Sedem novih primerov.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Po poročanju spletnega portala Siol so na območju Zdravstvenega doma Škofja Loka opazili povečano število bolnikov z ošpicami. Paciente zato tam opozarjajo, naj ne vstopajo v zdravstveni dom, če pri sebi opazijo določene bolezenske znake.



»Vse osebe z vročino in izpuščajem, prehladnimi znaki ali vnetjem očesnih veznic naj ne vstopajo v stavbo zdravstvenega doma, ampak pokličejo svojega izbranega zdravnika,« z obvestilom na vhodnih vratih opozarjajo v škofjeloškem zdravstvenem domu. Pacientom svetujejo, da naj v teh primerih ne vstopajo v čakalnico nujne medicinske pomoči, ampak naj se pogovorijo po telefonu.

V podjetju Knauf Insulation so za STA potrdili, da je v preteklih tednih zbolelo nekaj njihovih zaposlenih, več informacij pa zaradi varovanja osebnih podatkov niso dali.


 

Novi primeri bolezni


Sredi novembra so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) obravnavali vnesen primer ošpic (predvidoma iz Belgije) pri odrasli osebi. Obravnavanih je bilo večje število oseb, ki so bile z bolnikom v stiku v času kužnosti. Z znaki ošpic je zbolelo še pet odraslih oseb (sekundarni primeri), pri treh od petih so bile ošpice že laboratorijsko potrjene, za dva primera preiskava še poteka, prav tako poteka obravnava kontaktov sekundarnih primerov. Pri vseh bolezen poteka brez zapletov.

Ena od obolelih oseb je bila cepljena, za preostale o tem ni podatka.

Poleg omenjenega izbruha je NIJZ konec novembra zabeležil še en primer laboratorijsko potrjenih ošpic, ki pa ni epidemiološko povezan s primeri iz obravnavanega izbruha. Torej je bilo v novembru in decembru skupno sedem zbolelih z ošpicami, v vseh primerih je šlo za odrasle osebe.

Skupno je NIJZ v letošnjem letu evidentiral 25 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. Med prijavljenimi primeri so trije otroci, dva mlajša od pet let in eden v starosti od pet do 15 let, štirje bolniki so iz starostne skupine 15–24 let, preostali so odrasli, stari med 25 in 54 let. Večinoma je šlo za vnesene primere ter nekaj sekundarnih (7) in terciarnih primerov (2).

Med zbolelimi so bili štirje cepljeni z dvema odmerkoma, eden z enim odmerkom, pet je bilo necepljenih, za preostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen.

...
...


Preberite še:

Komentarji: